marić, aladrović i Banožić

Ministri o zabavi u lovačkoj kući: Nismo kontaktirali sa zaraženim, mahali smo si iz daleka

02.07.2020 u 20:49

Bionic
Reading

Ministri Zdravko Marić, Josip Aladrović i Mario Banožić neće ići u samoizolaciju nakon što se doznalo da su bili na susretu gospodarstvenika u Županji pored lovačke kuće jer su epidemiolozi procijenili da nisu imali bliski kontakt sa zaraženim voditeljem Uprave vinkovačke podružnice Hrvatskih šuma, HDZ-ovcem Damirom Dekanićem, koji je bio na tom druženju

'Ministri su kratko u petak, 26. lipnja došli na susret gospodarstvenika u Županji, koji se održao na otvorenom uz poštivanje svih epidemioloških mjera, uključujući i mjerenje temperature kod ulaza te dostupnost dezinficijensa. U trenutku boravka ministara, na okupljanju nije bilo petstotinjak ljudi, kako su neki mediji izvjestili, nego otprilike 150', kažu u Vladi za Jutarnji list.

Dodaju kako s Dekanićem ministri nisu bili u bliskom kontaktu, no odmah po saznanju da je on pozitivan na koronavirus, ministri su, tvrde, kontaktirali epidemiologe s obzirom da je i Dekanić boravio u nekom trenutku 26. lipnja na spomenutom okupljanju.

Ministar financija i prvi na listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici za Jutarnji pojašnjava kako nisu bili u Lovačkoj kući, već na otvorenome gdje su bile postavljene klupe i poštivala se distanca, kako im se mjerila temperatura i bili su postavljeni dezinficijensi, te da se on osobno ni s kim nije rukovao, već se pozdravljao laktom ili mahanjem.

'Ja sigurno dva tjedna nikome ruku nisam stisnuo, isključivo se pozdravljam laktom i cijelo vrijeme nosim košulju i sako, odnosno duge rukave. Nekome mahnem, nekoga pozdravim laktom. Sjeli smo tamo, bili kratko, a ja sam poslije morao u Slavonski Brod, a nakon toga sam žurio i na sučeljavanje. Gradonačelnika sam vidio, a za Dekanića, iskreno nisam siguran. Nije bila riječ o stranačkom skupu, nego o skupu gospodarstvenika. U kuću sam samo jednom otišao u wc oprati ruke, a u njoj nije bilo nikoga. Epidemiologe sam kontaktirao prije kampanje i sada, rekli su mi da nije riječ o bliskom kontaktu unutar 48 sati otkad je njemu utvrđeno da je pozitivan', kaže Marić.

Ministar državne imovine Mario Banožić također tvrdi kako nije bila riječ o stranačkom skupu, nego okupljanju gospodarstvenika, te kako su se družili na par stotina kvadrata otvorenog prostora, a ne u Lovačkoj kući, gdje im se mjerila temperatura i koristili su se dezinficijensi.

'Nije bilo nikakvog fizičkog kontakta, mahali smo si iz daljine i epidemiološki nismo dužni ići u samoizolaciju niti se testirati. Možemo se testirati samoinicijativno zbog javnosti, ali mene nitko od epidemiologa nije ni zvao jer nisam bliski kontakt. U Lovačkoj kući nisam ni bio', tvrdi Banožić, te dodaje kako je riječ o velikom vanjskom prostoru na kojem može biti puno ljudi, te da su stolovi bili odvojeni.