otvaranje pandorine kutije

Ministri EU-a zabrinuti oko razmjene teritorija između Srbije i Kosova

31.08.2018 u 13:53

Bionic
Reading

Nekoliko europskih ministara vanjskih poslova u petak je izrazilo zabrinutost zbog moguće razmjene teritorija između Srbije i njezine bivše pokrajine Kosova, najavljene u sklopu napora u poboljšanju odnosa između ova dva bivša neprijatelja

Europska unija je posredovala u pregovorima između Beograda i Prištine, nudeći im izglede za članstvo u EU-u ako uspiju razriješiti probleme.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je prošlih tjedana iznosio ideju razmjene sjevernog dijela Kosova u kojem dominira srpsko stanovništvo za etnički većinski albanski dio južne Srbije kako bi se dvije zemlje približile u rješavanju spora.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci se prvotno složio, ali je posljednjih dana djelomično povukao potporu tom prijedlogu. Sjedinjene Države su se u međuvremenu izjasnile da će prihvatiti rješenje ako se oko njega slože obje strane.

No ministri vanjskih poslova Njemačke, Austrije i drugih zemalja u petak su izrazili zabrinutost u neslužbenim razgovorima u Beču gdje će im se kasnije tijekom dana pridružiti kolege iz Srbije, Kosova, kao i predstavnici iz ostalih EU zemalja.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je izrazio veliku skepsu prema tome planu istaknuvši da pregovori oko razmjene teritorija 'nisu konstruktivni'.

  • +6
Prosvjedi nakon sporazuma Srbija-Kosovo Izvor: Reuters / Autor: Reuters

'Vjerujemo da bi to moglo otvoriti stare rane u široj javnosti', rekao je Maas.

Austrijska ministrica Karin Kneissl ovo je usporedila s ukidanjem kolonijalizma u Africi kada su zemlje shvatile da će rasprava o granicama 'otvoriti Pandorinu kutiju'.

'Bilo kakvo rješenje na Balkanu bi trebalo prije svega pridonijeti postizanju stabilnosti u regiji', rekao je europski povjerenik za susjedsku politiku Johannes Hahn.