podjela na vidiku?

Dačić kaže da je Srbija pred povijesnom odlukom o Kosovu: Hoćemo li nešto dobiti ili ćemo sve izgubiti?

28.08.2018 u 12:12

Bionic
Reading

Srbija je uspjela promijeniti čvrsta stajališta pojedinih zapadnih zemalja o Kosovu, što je 'povijesni zaokret i uspjeh' jer je Kosovo postalo temom o kojoj se ponovo govori, ocijenio je u utorak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić i naglasio da se Srbija nalazi pred povijesnom odlukom o rješenju kosovskog pitanja.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS), ukazujući na ranija stajališta da je pitanje Kosova 'već riješeno' jer je 'prije 10 godina proglašena država koju su te zapadne zemlje priznale', rekao kako je promijenjena 'gotovo zacementirana pozicija nekih zapadnih zemalja kada je riječ o Kosovu'.

Dačić je naglasio kako cijelo desetljeće 'Kosovo nije uspjelo zaokruži tu svoju neovisnost' unatoč brojnim zemljama koje su je priznale.

'Veliki broj zemalja u svijetu nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a veliki broj zemalja preispituje tu poziciju. To znači da su oni i dalje, praktički, na samom početku, jer postoji pet zemalja koje nisu priznale Kosovo u EU, što znači da i eventualni europski put Prištine ne može ni početi', ocijenio je Dačić.

Komentirajući posljednja stajališta koja se o Kosovu mogu čuti na međunarodnoj javnoj sceni, Dačić je rekao kako je to 'zaista jedan povijesni zaokret i povijesni uspjeh'.

'Sada smo na nekom kraju početka, početka definiranja naših pozicija, tek će se voditi dijalog i iznositi moguća rešenja', ocijenio je Dačić, naglasivši kako je Srbija uspjela 'promijeniti tu poziciju Zapada koji ranije o tome (Kosovu) nije želio ni razgovarati i svako spominjanje tog pitanja bilo je grubo odbijano'.

Srbiji se, po Dačićevu uvjerenju, 'pruža povijesna prilika' da nešto dobije 'za svoj narod i svoje građane na Kosovu i Metohiji'.

  • +34
Sva lica Ivice Dačića Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Mi, naravno, možemo i odbiti tu priliku, ali nemojmo se sada praviti nevješti – nitko nam ne nudi da će Kosovo ostati cijelo u granicama Srbije', istaknuo je Dačić, ocijenivši kako više ne postoje prepreke međunarodne zajednice da se otvori mogućnost za dogovor Prištine i Beograda.

Dačić je ukazao na to da su život i realnost na Kosovu izvan onoga što Beograd i Priština misle da imaju pod kontrolom.

'Riječ je o tome hoćemo li nešto dobiti ili ćemo sve izgubiti. Problem je u tome što su realnost i život na Kosovu daleko van papira koje drže u svojim rukama i Beograd i Priština i međunarodna zajednica', rekao je srbijanski šef diplomacije za RTS.

Dijalog između Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU ulazi u završnu fazu uz brojne tenzije, a posljednje izjave predsjednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thacija ukazuju čak i na mogućnosti razmjene teritorija i održivog razgraničenja.

Povjerenik EU za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn u subotu je, sudjelujući na Europskom forumu Alpbach u Tirolu, zajedno s Vučićem i Thacijem, rekao kako ne bi trebalo isključiti nijedno rješenje koje će imati stabilnost regije kao krajnji cilj.

'Trebamo prepustiti Srbiji i Kosovu da pronađu rješenje koje ćemo mi podržati. Riječ je o bilateralnom rješenju koje ne bi služilo kao presedan za druga pitanja', rekao je Hahn.

Suprotna tom stajalištu je nedavna poruka njemačke kancelarke Angele Merkel da je 'teritorijalni integritet država zapadnog Balkana uspostavljen i nije promjenjiv', dok je istodobno savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa John Bolton rekao da SAD 'neće stajati na putu' takvoj vrsti dogovora i uzajamno prihvatljivom rješenju za obje strane 'ako se uspiju o tome dogovoriti'.