A ZA STUDENTE NEMAJU

Ministarstvo obrazovanja plaća najam 11 milijuna kuna

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Više od 1.400 učenika dviju đakovačkih strukovnih škola tiska se na 3.900 metara četvornih, a Vlada je odbila amandman na proračun zastupnika HDSSB-a koji su tražili 5,5 milijuna kuna za proširenje tog objekta i stvaranje podnošljivih uvjeta u đakovačkoj srednjoj školi

U proračunu bi, međutim, bilo novca ne samo za taj projekt, nego za još jedan takav kada ga resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne bi rasipalo na plaćanje privatne zgrade u kojoj se smjestilo, umjesto da mu država dodijeli neki od prostora u svom vlasništvu, piše Novi list

Oko jedanaest milijuna kuna godišnje, odnosno 900 tisuća kuna mjesečno, Ministarstvo, naime, plaća za iznajmljivanje zgrade na adresi Donje Svetice 38, Zagreb, u koju se ishitreno preselilo prošlog ljeta.

U luksuznom, novouređenom prostoru od 8.090 kvadrata radi 500 djelatnika Ministarstva te dviju obrazovnih agencija. Svaki službenik u Ministarstvu, dakle, u prosjeku za sebe ima 16 četvornih metara radnog prostora, dok za đakovačke đake koji se tiskaju u 2,7 metara kvadratnih po glavi – novca nema.

Zgrada u kojoj je smješteno Ministarstvo u privatnom je vlasništvu splitske tvrtke Svetice centar d.o.o., čiji je jedini vlasnik Jerko Bošnjak. Iako kuloari u Ministarstvu bruje o tome da su Bošnjak i državni tajnik za financije Stipe Mamić rođaci, u Ministarstvu takve informacije negiraju.

'Državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Stipe Mamić nije ni u kakvom (niti daljem) srodstvu niti s jednim djelatnikom Svetice centra d.o.o., pa niti s vlasnikom te tvrtke', tvrde u službi za odnose s javnošću Ministarstva, piše Novi list

Kako neslužbeno doznajemo, USKOK ispituje anonimnu kaznenu prijavu koja im je ove jeseni stigla protiv Mamića te još troje nižerangiranih dužnosnika Ministarstva, kojom ih se tereti da su za novu zgradu bez javnog natječaja nabavili namještaj vrijedan dva milijuna kuna. U Ministarstvu pak tvrde da novi namještaj uopće nisu nabavljali.

'U 2008. godini Ministarstvo nije naručilo, a niti platilo ijedan komad namještaja za potrebe Ministarstva, osim namještaja za potrebe dislociranog prostora Ministarstva u Splitu u vrijednosti od oko 60.000 kuna. Taj namještaj je bio nabavljen od tvrtke Saloni Marko. Na račun tvrtke Zagreb oprema u 2008. isplaćeno je 84.302,00 kuna (uključen PDV) za usluge demontaže, prijevoza i montaže namještaja prilikom preseljenja Ministarstva na novu lokaciju', tvrdi se u odgovoru Ministarstva.

Jedan visoki dužnosnik Ministarstva, koji je želio ostati anoniman, tvrdi da je u novoj zgradi gotovo sav namještaj novi.

'Stari namještaj ne bi preživio preseljenje, u uredima je novi namještaj', ističe izvor u Ministarstvu.

U Ministarstvu se brane i ističu da nisu rastrošni te da je bilo nužno objediniti Ministarstvo i dvije agencije na jednoj adresi, a ranije su, kažu, koristili ukupno 9.000 tisuća četvornih metara prostora koji su plaćali od 20 do 36 eura po kvadratu. Sadašnja cijena od 12 eura, ističu, znatno je povoljnija, a smanjeni su i troškovi hladnog pogona.

Ukratko, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta tvrde da je i sadašnje skupo rješenje još uvijek isplativije od prijašnje situacije, kada je Ministarstvo s popratnim obrazovnim agencijama također iznajmljivalo svoje prostore od privatnih osoba, i to na tri lokacije širom Zagreba.

No i dalje ostaje pitanje je li u kriznim vremenima, kada nema ni za besplatne udžbenike, ni za besplatan prijevoz učenika, ni za besplatno studiranje, Ministarstvu nužno iznajmljivanje tako komfornog prostora (čak 16 četvornih metara po zaposleniku) od privatnog vlasnika ili su se do boljih vremena mogli strpjeti i u nekoj manje luksuznoj državnoj nekretnini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi