SKANDALOZNO

Ministarstvo ne zna da su Cres i Lošinj dva otoka!

Vransko jezero na Cresu

Vransko jezero na Cresu

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas / Cropix

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta neugodno je iznenadilo Srednju školu Ambroza Haračića Mali Lošinj pismenim dopisom u kojem predlaže da škola u idućoj školskoj godini umjesto dva razredna odjela opće gimnazije upiše samo jedan

Resorno ministarstvo opravdava prijedlog racionalnijom provedbom upisa, s obzirom da, prema računici posebno oformljenog povjerenstva za provedbu upisa, u jednom razrednom odjelu te škole sjedi prosječno 18 učenika. Međutim, ono što je predlagatelju ukidanja jednog razrednog odjela promaklo činjenica je da ta dva razredna odjela ne samo da nisu u istoj zgradi, već nisu ni na istom otoku i udaljena su gotovo 60 kilometara, piše Novi list.

Naime, već punih 20 godina jedan razredni odjel opće gimnazije djeluje u Područnoj školi Cres, a prema pristiglom dopisu školi, može se iščitati da oformljeno povjerenstvo ne shvaća u potpunosti činjenicu da se radi o dva otoka na kojima djeluje jedna škola, jer očito gimnazijski odjel na Cresu smatraju viškom i nepotrebnim troškom.

Apsurdnost prijedloga Ministarstva poprima još veću dimenziju kada se uzme u obzir da je to isto ministarstvo nedavno odobrilo nadogradnju creske područne škole, koja će uskoro krenuti, i to upravo za potrebe programa opće gimnazije. Ne skrivajući ogorčenje uzrokovano nerazumijevanjem resornog ministarstva, ravnatelj Srednje škole Ambroza Haračića Tomislav Gospodnetić kaže da se radi o antiotočnoj politici, jer će planiranim postupkom Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta otjerati mlade s otoka.

'U dopisu Ministarstva stoji da ćemo ukidanjem gimnazijskog programa na Cresu dobiti više učenika u programu za zanimanje hotelijersko-turistički tehničar, međutim to nije točno. Ono što treba uzeti u obzir je da će učenici, ukoliko se ukine gimnazijski program, otići u Rijeku, a ne u Lošinj da bi popunili program hotelijersko-turističkog tehničara. Njihov odlazak u Rijeku za roditelje predstavlja težak financijski udar, a važna je komponenta i to da se djeca koja odu s otoka najčešće nakon školovanja ne vraćaju', pojašnjava ravnatelj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi