ISPRAVAK

Ministarstvo ne ignorira potrebe Seizmološke službe

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.02.2012 19:39
  • Objavljeno 03.02.2012 u 17:48
Seizmograf

Seizmograf

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/24sata

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja reagiralo je na članak 'Seizmograf od 223.000 kuna završio u privatnoj vikendici' autora Vedrana Brkulja, objavljen na tportalu, u kojem se izjavama Vlade Kuka, voditelja Seizmološke službe RH, Ministarstvo optužuje da je nezainteresirano za problematiku seizmografa jer zbog birokratske tromosti ne izdaje potrebne dozvole za postavljanje seizmografa

U Ministarstvu smatraju da činjenice demantiraju te izjave te u nastavku donosimo njihov ispravak.

Na sugestiju voditelja Seizmološke službe RH, g. Vlade Kuka, Ministarstvo je u studenom 2010. dopunilo Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima, na način da se bez posebne dozvole smije graditi građevina seizmološke postaje Seizmološke službe Republike Hrvatske koja se gradi po tipskom projektu za kojeg je izdano rješenje iz članka 196. Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Dopuna pravilnika stupila je na snagu 20. studenoga 2010. godine.

Zahtjev za izdavanje rješenja o tipskom projektu za tipski kontejner K5 za seizmološku postaju Seizmološke službe RH predan je Ministarstvu 24. ožujka 2011. Zahtjev i projekt nisu bili usklađeni s propisima. Nakon što je podnositelj zahtjeva otklonio nedostatke, rješenje o tipskom projektu izdano je 22. rujna 2011. godine.

Drugih zahtjeva, za druge tipove kontejnera, Ministarstvo nije zaprimilo. Stoga ne stoji tvrdnja da Ministarstvo ignorira potrebe Seizmološke službe. Naprotiv u Strateškom planu Ministarstva jedan je od najvažnijih ciljeva upravo poticanje prikupljanja i obrade podataka za primjenu propisa u užem području graditeljstva, a osobito za djelovanja na građevinske konstrukcije. Seizmička djelovanja su jedna od najznačajnijih djelovanja na građevinske konstrukcije i donošenje dopune Pravilnika bilo je u skladu s tim ciljem. Ministarstvo nije zaduženo za realizaciju progušćavanja mreže seizmografa u Republici Hrvatskoj, ali je temeljem svojeg strateškog cilja zainteresirano da se ta aktivnost intenzivira stoga očekuje suradnja s relevantnim institucijama s ciljem izrade Nacionalnog akcijskog plana vezanog za prikupljanje i obradu seizmoloških podataka. Nakon svega navedenog, čude nas netočne i nekorektne izjave gospodina Kuka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi