ZAŠTO NE RASPISUJU JAVNE NATJEČAJE?

Ministarstvo gospodarstva političke stranke brani nepostojećom presudom EU

23.04.2013 u 20:54

Bionic
Reading

Partnerstvo za društveni razvoj podnijelo je tužbu Upravnom sudu protiv odluke Ministarstva gospodarstva po kojoj političke stranke nisu obveznice Zakona o javnoj nabavi. Udruga otkriva da se ministarstvo u svojoj tvrdnji poziva na nepostojeću presudu Europskog suda

Munir Podumljak, izvršni direktor PSD-a, kaže da je jedan od temelja tužbe nepostojanje takve presude. 'Pretragom presuda Europskog suda nismo našli niti jednu presudu koja bi se ticala političkih stranaka kao obveznica Zakona o javnoj nabavi. Na eksplicitan upit administrativnim službama Europskog suda pravde je li sud ikada donosio odluke u smislu jesu li političke stranke obveznice Zakona o javnoj nabavi, odgovoreno je da sud nikada nije donio takvu odluku. Dakle, Uprava za sustav javne nabave pogrešno se pozvala na praksu Europskog suda, koji nikada nije odlučivao o navedenoj stvari', ustvrdio je Podumljak.

Potvrđuje to i dopis ureda za tisak Europskog suda, koji je PSD-odgovorio da presude naprosto nema.'Prema našim pretragama sud nije donio presudu o ovim pitanjima', izvijestila je Grace Duffy, suradnica tog odjela suda, u korespondenciji koju je PSD objavio na svom portalu Integrity Observers. (http://integrityobservers.eu)

Početkom mjeseca, PSD sve je parlamentarne stranke Ministarstvu gospodarstva prijavio za tajenje donacija od trgovačkih društava te netransparentno financijsko poslovanje i sumnjivo financiranje predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2011. godine.


Prijavljeni su SDP, HNS, IDS i HSU iz Kukuriku koalicije te oporbeni HDZ, HDSSB i Hrvatski laburisti. Iako primaju milijunske iznose iz državnog proračuna, Ministarstvo gospodarstva u svom mišljenju kaže da te stranke nisu obveznici sustava javne nabave. Posebno problematične su regionalne stranke HDSSB i IDS, koje gotovo da nemaju značajnih donacija trgovačkih društava u jeku kampanje za parlamentarne izbore 2011., iako je očito da su ih imale.

Uprava za sustav javne nabave u svojoj odluci također inzistira na principu po kojem su obveznici Zakona o javnoj nabavi isključivo pravne osobe koje osniva država. Međutim, Europska unija na javnu nabavu obavezuje sve koji novac primaju iz europskih fondova, a to je propisano 'Praktičnim vodičom za ugovaranje projekata iz sredstava Europske unije'.

U PSD-u dodaju da će od 1. srpnja 2013. sve udruge koje se financiraju iz EU fondova biti obvezne provoditi nacionalni Zakon o javnoj nabavi umjesto direktive, jer je takva praksa u zemljama članicama EU. 'Samim tim, a uzimajući u obzir da udruge, političke stranke i sindikati, spadaju u istu kategoriju neprofitnih organizacija, i jedni i drugi i treći su obveznici Zakona o javnoj nabavi, ako su izvori financiranja proračuni tijela javne vlasti ili proračun EU, odnosno porezna davanja građanki i građana. Izuzetak nigdje nije zakonom propisan, a diskriminacija u bilo kojem obliku je zabranjena', poručuju u PSD-u.