OSTAVKA U ŠPANJOLSKOJ

Ministar ulovljen u lovu bez dozvole

23.02.2009 u 18:05

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Mariano Fernandez Bermejo podnio je u ponedjeljak ostavku, izložen kritikama oporbe jer je uhvaćen u lovu bez dozvole i u društvu sa sucem koji istražuje korupcijski skandal konzervativne Narodne stranke (PP), javljaju španjolski mediji

MADRID - "Podnosim ostavku", rekao je Bermejo na konferenciji za tisak i ogorčen napadima oporbe objasnio kako je najbolje da posao koji je počeo sada završi nova osoba s novim poticajem, piše dnevnik El Pais.

Vlada je na njegovo mjesto imenovala državnog tajnika za odnose s parlamentom Francisca Camana.

S Bermejom u lovu je bio španjolski "supersudac" Baltasar Garzon, poznat kao supersudac koji je istraživao i ratne zločine počinjene izvan tla Španjolske, a sada istražuje skandal korupcije u koji su umiješani članovi konzervativne stranke PP.

Za Garzona se govori da je blizak vladi premijera Jose Luisa Zapatera, čelnika socijalista, podsjeća El Mundo.

Bermejo mora platiti 4.000 eura kazne jer nije imao dozvolu za lov na jugu Andaluzije.

Sve se događa u doba pojačanih napetosti između Bermeja i 18 španjolskih sudaca koji su u srijedu, prvi put u povijesti, štrajkom prosvjedovali zbog manjka financijskih sredstava neophodnih za rad.

Bermejo je postao prvi ministar u Zapaterovoj vladi koji mora odstupiti zbog političkog spora i pod pritiskom oporbe.

Ostavku je podnio šest dana prije pokrajinskih izbora u španjolskoj pokrajini Galiciji na sjeverozapadu i Baskiji na sjeveru.