BRODOGRADITELJI NEZADOVOLJNI

'Ministar Popijač obmanjuje javnost'

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 15.07.2011 18:12
  • Objavljeno 15.07.2011 u 18:07
Đuro Popijač

Đuro Popijač

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Očigledno je da Vlada RH želi ostvariti zakonski okvir za dodjelu poslova prema kriterijima koji nisu transparentni i u skladu s korektnom tržišnom utakmicom, piše u priopćenju

Nastavlja se prepirka oko gradnje novih patrolnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM). Oglasili su se, naime, Adria-Mar brodogradnja iz Zagreba, NCP iz Šibenika, Tehnomont iz Pule i Montmontaža Greben iz Vele Luke koji traže od ministra Đure Popijača da objasni zbog čega nije raspisan javni natječaj za taj projekt.

'Ministar Đuro Popijač ne smije obmanjivati hrvatsku javnost. U želji da pokrije i opravda Vladin naum da zaobiđe zakonitu proceduru transparentnog javnog natječaja i tržišnog natjecanja te posao gradnje ophodnih brodova za obalnu stražu dodijeli arbitrarnom političkom odlukom, zbog čega je, uvjereni smo, pokrenuto hitno izglasavanje novog zakona, ministar se služi neistinama.

Očigledno je da Vlada RH želi ostvariti zakonski okvir za dodjelu poslova prema kriterijima koji nisu transparentni i u skladu s korektnom tržišnom utakmicom – kaže se u priopćenju.

Kažu kako brodove obalne straže u ovom trenutku u Hrvatskoj može graditi deset brodograditeljskih tvrtki te da je transparentan i pošten javni natječaj jedini način da se zaštiti javni interes.

'Ako se htjelo zaštititi tzv. specijalnu proizvodnju, ta su se brodogradilišta, odnosno dijelovi postojećih sustava, mogli izdvojiti iz procesa restrukturiranja i privatizacije', smatraju.

Pozivaju ministra Popijača da se i osobno uvjeri u kompetentnost hrvatskih brodograditelja koji opstaju unatoč poslovnom okružju koje im je i njegovo ministarstvo kreiralo.

'Ne pristajemo na antagoniziranje brodogradilišta, kakvo bi želio provesti ministar Popijač. Isto tako, ne želimo odgovarati na političke diskvalifikacije kojima se služi dio sindikalnih funkcionara', kaže se u priopćenju koje su poslali iz Adria-Mar brodogradnje, NCP-a, Tehnomonta i Mintomontaže-Greben.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!