JESU LI DALJNJI PROSVJEDI OPRAVDANI?

Ministar objasnio što je dogovorio s mljekarima

24.02.2012 u 14:28

Bionic
Reading

Kakav je dogovor postignut s mljekarima i kako to da je manjina nadglasala većinu, pitali su saborski izvjestitelji ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, koji je odmah istaknuo kako manjina nije nadglasala većinu, jer su, istaknuo je, na sastanku i potpisivanju sporazuma bili svi oni kojima je u interesu nastaviti i povećati proizvodnju mlijeka

'Imali smo dva dana duge pregovore oko novog modela izračuna cijene. Svi oni kojima je bio interes prevladavanje ove krize i uvođenje reda u mljekarsku industriju i nalaženje kompromisnog rješenja, bili su za tim stolom. Licitiranje s postocima zastupanja određenih udruga i broja proizvođača prilično je neozbiljno', kazao je ministar.

'Nemamo točno definirano koliko i na koji način zastupa proizvođače mlijeka budući da u hrvatskom registru koji broji oko tridesetak tisuća udruga ima čak 1.400 onih koje pokrivaju sektor agrara. Mislim da onaj dio predstavnika udruga, koji je velikim dijelom i bojkotirao pregovore te stoji iza organizacije prosvjeda, nije ni imao želju da se sporazum postigne. Istovremeno, na sastanku i potpisivanju sporazuma bili su svi oni koji imaju interes nastaviti i povećati svoju proizvodnju te a zajedničkim naporima napraviti pomake u agraru uz stručne savjete, ali i dogovorom iznaći rješenja za sve one stvari koje tiše sektor mljekarstva', izjavio je je ministar Jakovina.

Na pitanje strahuje li da će i dalje prosvjedovati skupina koja nije sudjelovala na pregovorima i koja vjerojatno neće biti zadovoljna dogovorom, Jakovina je rekao kako je to njihova odgovornost.

'U pravilu smo rekli da smo sporazumom postigli maksimalno ono što se u ovom trenutku moglo učiniti, uvažavajući i probleme koje imaju mljekari i prerađivačka industrija, ali primarno proizvođači mlijeka', kazao je. Dodavši kako je dio proizvođača, odnosno udruga rekao da će o svemu obavijestiti te se konzultirati sa svojim članstvom i da će vidjeti odgovara li im taj sporazum te hoće li ga poslije toga potpisati.

Ocijenio je kako vjerojatno nijedan model ne bi zadovoljio one koji žele radikalizaciju scene, koji žele ulicu, pritisak, interventne mjere države, koje su se dosad uvijek, na neki način, prolazile, ali više neće. 'Interventnih mjera više nema zato što smo rekli da ćemo biti odgovorni prema trošenju sredstava poreznih obveznika, ali i prema onome što smo se dogovorili s Europom, gdje nema interventnih mjera u ovakvim situacijama', objasnio je Jakovina.

Na pitanje što je konkretno dogovoreno i je li to moglo biti dogovoreno i ranije, ministar poljoprivrede je istaknuo kako su još u prošlu srijedu rekli da predstavnici mljekara, mljekarske industrije, sjedaju i dogovaraju novi model, pa s obzirom na dobru volju da se problem kompromisno riješi, smatra da do traktora i radikalizacije nije trebalo ni doći. Napomenuo je da je svima bilo jasno da model koji je do sada važio, dakle promemorija koja je obuhvaćala 27 zemalja EU-a nije bila održiva. 'Našli smo stoga novi model koji je utemeljen na cijenama pet zemalja EU-a: Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Rumunjskoj, zemljama odakle najviše uvozimo', objasnio je. Dodao je kako je dezinformacija da se u obzir uzimala regija (BIH, Srbija i ostali) budući da su tamo cijene nešto niže.

Do mjesečne cijene mlijeka se dolazi na temelju tromjesečnog prosjeka cijene mlijeka u pet spomenutih članica EU-a i HNB-ov srednji tečaj eura. 'Ovaj model i ovaj sporazum vrijedi sljedeća tri mjeseca, stručni savjet, predstavnici udruga mljekara, predstavnici mljekarske industrije će pratiti kretanje cijene i nakon toga će vidjeti je li potrebno korigirati taj model ili postaviti nekakav drugi model', rekao je Jakovina.

Kao resorni ministar zadovoljan je sporazumom, jer smatra da su napravili maksimalno što su mogli, odnosno, doveli su i jednu i drugu stranu za stol da se korektno i na kvalitetan način dogovore. 'Smatramo da onaj prvotni prijedlog da mljekare isključivo na tržišnoj bazi pregovaraju pojedinačno sa svojim kooperantima nije bio ravnopravan, jer su primarni proizvođači mlijeka bili u lošijoj situaciji. 'Ovako je taj sporazum kompromis između (udruga) proizvođača i mljekarske industrije', rekao je.