TKO TO TAMO KUPUJE GLASOVE?

Ministar Mlakar šuti o masovnom zapošljavanju uoči izbora

05.05.2011 u 15:11

Bionic
Reading

Ministar uprave Davorin Mlakar ni nakon tjedan dana nije odgovorio na upit tportala o najnovijim zapošljavanjima u njegovom ministarstvu, koje je koncem prošlog mjeseca raspisalo javni natječaj za popunjavanje ukupno 22 radna mjesta

Iako je, sudeći prema oglasima u Narodnim novinama, riječ o najvećem direktnom zapošljavanju u nekom ministarstvu u posljednjih godinu dana, ni ponovljeni upit tportala Ministarstvu uprave nije ponukao Mlakara da

javnosti pojasni razloge za bujanje njegova ministarstva nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora.

Tportal je ove srijede već pisao o tome kako je unatoč obećanju iz Vladina Programa gospodarskog oporavka da će se broj zaposlenih u javnoj upravi smanjiti za pet posto, javni sektor u posljednjih godinu dana narastao za 5.203 radna mjesta, od čega je 1.867 novih ljudi zaposleno u javnoj upravi. Vlada je koncem 2009. godine bila donijela i odluku o zabrani novih zapošljavanja u državnoj upravi, koja se očigledno nije poštovala.

Kako je nešto prije toga došlo do transformacije Središnjeg državnog ureda za upravu u novoosnovano Ministarstvo uprave, na čelo kojeg je postavljen Davorin Mlakar, ono je radi ustrojavanja bilo izuzeto iz odluke o zabrani zapošljavanja, koja se nije odnosila ni na primanje službenika neophodnih za izvršavanje obaveza prema EU-u.

Ipak, najnovija zapošljavanja u Ministarstvu uprave događaju se gotovo dvije godine nakon njegova osnivanja, a nekih pola godine prije parlamentarnih izbora, nakon kojih će nova vlada po svemu sudeći ponovno prekrajati ministarstva.

No Mlakar će prije toga na neodređeno zaposliti jednog savjetnika ministra, dva načelnika sektora i odjela, 12 stručnih i viših stručnih suradnika i savjetnika, šest referenata i jednog unutarnjeg revizora.