skriveni dokument

Ministar Ćorić o saborskoj raspravi o Nacionalnom planu oporavka: 'Većina njih nije pročitala niti sažetak'

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 14.04.2021 19:51
  • Objavljeno 14.04.2021 u 19:51
Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Zbog Nacionalnog plana oporavka opomene su frcale u Hrvatskom saboru. Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić kaže da nema skrivanja plana

''Bit će do kraja mjeseca predan Europskoj komisiji. Zastupnici u Saboru imali su isključivo na inicijativu Vlade priliku raspraviti njegov nacrt'', rekao je Ćorić u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje kako su mogli raspraviti nacrt koji je sažet u 80 stranica, a plan ih ima nekoliko stotina, ministar odgovara: ''Nas ne veseli, ja sam to pomno pratio, to što većina njih nije pročitala niti ovaj sažetak. Raspravljati mogu oni koji su pročitali o čemu se radi''. Dodao je da su u sažetku jasno naznačeni ciljevi nacionalnog oporavka.

''Cijeli plan uopće nije potrebno iznositi javnosti jer je to dokument koji izrađuje Vlada'', rekao je i kaže da se Plan ne izglasava u Saboru.

Ćorić je objasnio da se ovaj dokument od prethodnih razlikuje po tome što sada postoji novac s kojim se mogu financirati planovi. Dodao je i da će vrlo rado primiti konstruktivne kritike. A na kritike Glasa poduzetnika sarkastično odgovara: ''Pa to je nemoguće da kritiziraju, to mi je prvi glas''.

Otkrio je da je, kada je riječ o zelenoj tranziciji gospodarstva, ideja Nacionalnog plana da se ''horizontalno podržavaju naše industrije''. ''Da se podržava digitalizacija procesa, uvođenje novih tehnologija, odnosno ozelenjavanje hrvatske industrije kao takve. Sigurno smo da će taj novac otići u pravom smjeru'', rekao je.

Na pitanje o navodima da više novca ide u javni nego u privatni sektor, Tomislav Ćorić kaže da je to ''lažna dilema onih koji nameću ideju da bi ta podjela trebala biti striktna''.

Ministar je otkrio da se prvi novac za realizaciju plana očekuje ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!