navodno išao u lov

Svjedoci nesreće: 'Banožić je pretjecao kamion po magli i izravno se zabio u kombi'

11.11.2023 u 09:39

Bionic
Reading

U jutarnjim satima u subotu 11. studenoga, na državnoj cesti DC-55 na izlazu iz Vinkovaca prema Županji, dogodila se prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić, izvijestilo je Ministarstvo obrane. Ministar je upravljao osobnim vozilom koje se sudarilo s kombijem

Ključne informacije:

  • Policija je izvijestila da je oko 6.15 došlo do teške prometne nesreće kod Privlake u blizini Vinkovaca, u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić
  • Poginuo je vozač kombija, a ministar obrane zadobio je teške ozljede glave
  • MORH i Vlada potvrdili su nesreću, ministar je iz Opće županijske bolnice Vinkovci prevezen u KBC Osijek

U prometnoj nesreći je smrtno stradao vozač kombi vozila. Riječ je o 40-godišnjem muškarcu iz Privlake, vlasniku obrta za građevinske radove, iza kojeg su ostali supruga i dvoje maloljetne djece, doznaje Danica. Prijatelji poginulog vozača su u šoku i potreseni. Ministar obrane Mario Banožić je teže ozlijeđen u prometnoj nesreći, a liječnička pomoć mu je pružena u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci. Prevezen je iz vinkovačke bolnice u KBC Osijek zbog teških ozljeda glave. Prema preliminarnim i neslužbenim informacijama, Banožić je navodno bio na putu u lov, u bolnicu je zaprimljen u lovačkom odijelu. Nije imao alkohola u krvi.

Kako neslužbeno doznaje 24sata, ministar Banožić vozio je svoj osobni automobil, terenac marke Nissan. Do nesreće je došlo kada je pretjecao kamion pa se sudario s kombijem. Na cesti je bila gusta magla.

Svjedoci prometne nesreće ustvrdili su za portal Danica da je ministar Banožić terencem neoprezno pretjecao kamion na maglovitoj cesti na kojoj je bila smanjena vidljivost te se izravno zabio u kombi koji je dolazio iz suprotnog smjera.

Prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar Banožić Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric

Prometni stručnjak o nesreći

Prometni stručnjak i sudski vještak Goran Husinec za 24sata je prokomentirao nesreću:

'To su područja gdje je ujutro velika magla i u ovim godišnjim dobima nije konstantna već je u segmentima. Vozači ulijeću u maglu i zbog tog je izuzetno opasna. Ovdje vidimo da su se oba vozila kretala velikim brzinama i da se dogodio klasičan sudar gdje je jedno vozilo djelomično prešlo u suprotni trak.

Koje vozilo je prešlo to nam do sada nije poznato, ali su to izuzetno opasni sudari jer u takvima vrlo često pogibaju upravo vozači jer se sudaraju s dvije lijeve strane, vozačeve strane automobila.

Navodno, prema prvim saznanjima, ministar je preticao kamion te se nije uspio vratiti na svoju voznu traku na vrijeme, ali to su još samo preliminarna nagađanja jer prometno vještačenje još nije gotovo', rekao je Husinec i dodao kako je ministra od sigurne smrti spasilo vozilo, odnosno čvrsti i teški terenac.

  • +6
Očevid na mjestu prometne nesreće u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić Izvor: Pixsell / Autor: Vinkulja/PIXSELL

Ministar Banožić prevezen iz vinkovačke bolnice u KBC Osijek

Ministar Banožić je zbog težine ozljeda prebačen u osječki KBC, potvrdio je Krunoslav Šporčić, ravnatelj vinkovačke bolnice u kojoj je Banožić nakon nesreće hospitaliziran.

'Ministar Banožić ima teške tjelesne ozljede, po prvim procjenama liječnika izvan je životne opasnosti. Liječnička pomoć pružila mu se u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci te će biti prebačen u KBC Osijek', potvrdio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Iz Vlade su izrazili sućut obitelji vozača koji je smrtno stradao u prometnoj nesreći.

'Ne sjeća se nesreće'

Krunoslav Šego, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, komentirao je zdravstveno stanje ministra.

'Ministar je pri svijesti, ali ne potpunosti. Ima ozljede mozga, prsnog koša, trbuha, ekstremiteta. U ovom trenutku nema indicija da će ga se prevoziti u Zagreb. Nema znakova unutarnjeg krvarenja. Bit će potreban zahvat mobilizacije ekstremiteta', rekao je Šego te dodao:

'On se trenutno ne sjeća događaja. Njegovo stanje svijesti nije potpuno stanje svijesti. On se ne sjeća nesreće, ali to je uobičajeno u ovakvom stanju. Ako stanje ostane ovako kako je, ne bi trebalo biti trajnih posljedica.'

  • +6
Mario Banožić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Oglasili se iz policije

U tijeku je očevid kojim rukovodi zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, izvijestilo je Ministarstvo obrane. Od 08.15 sati za promet je zatvorena ta dionica državne ceste broj DC-55 (Vinkovci-Županja), objavili su iz policije.

'Jutros u 6.15 zaprimljena je dojava o prometnoj nesreći na državnoj cesti DC-55 na izlazu iz Vinkovaca prema Županji u kojoj su sudjelovali kombi vozilo i osobno vozilo.

Vozač kombi vozila je u prometnoj nesreći smrtno stradao, dok je vozač osobnog vozila (državni dužnosnik), zbog zadobivenih ozljeda prevezen u Opću županijsku bolnicu Vinkovci', priopćili su iz policije.

O nesreći se oglasio i saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović.

'Jutros sam saznao vijest da je ministar Banožić bio sudionik teške prometne nesreće, da je jedna osoba poginula, a sam ministar je prebačen u bolnicu sa teškim ozljedama.

Obitelji i prijateljima poginulog izražavam iskrenu sućut. Ministru Banožiću želim brz oporavak uz nadu da ozljede ipak nisu one najteže prirode. Istraga će pokazati uzroke prometne nesreće', rekao je Vidović.