ključa bijes nijemaca

Čelnik njemačkih katolika ponudio ostavku: Moram preuzeti odgovornost za katastrofu seksualnog zlostavljanja u redovima klera

04.06.2021 u 12:10

Bionic
Reading

Čelnik Njemačke biskupske konferencije kardinal Reinhard Marx ponudio je u petak svoju ostavku na položaju nadbiskupa, kazavši da mora preuzeti odgovornost za „katastrofu“ seksualnog zlostavljanja u redovima klera

Njegova ostavka, koju papa Franjo tek treba prihvatiti, dolazi u vrijeme sve većeg bijesa Nijemaca zbog seksualnog zlostavljanja koje je provodilo svećenstvo, piše agencija Reuters.

Papa je prošli tjedan poslao dva inozemna biskupa u kelnsku nadbiskupiju, najveću u Njemačkoj, kako bi istražili kako je reagirala na slučajeve zlostavljanja.

„Moram podijeliti odgovornost za katastrofu seksualnog zlostavljanja u redovima klera proteklih godina“, napisao je Marx, nadbiskup Muenchena, dodavši kako se nada da će njegov odlazak otvoriti prostor za novi početak.

Marx je priopćio i kako ga je Franjo uputio da ostane na funkciji dok on ne odluči hoće li prihvatiti ostavku.

Papa je ranije ovaj tjedan napravio najveću reviziju crkvenog prava u posljednja četiri desetljeća, postroživši mjere protiv svećenika koji zlostavljaju maloljetnike i čine prijevare.

Revizija na kojoj se radilo od 2009., a započeo ju je prošli papa Benedikt XIV., odnosi se na Šestu knjigu Zakonika kanonskog prava koja se sastoji od 1750 članaka. To je dosad najveća revizija tog kaznenog zakona otkad ga je 1983. potpisao papa Ivan Pavao II.