MATANIĆ NA VIDEO LINKU S BEOGRADOM

'Milovanović je radio na Pukiju'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.10.2010 18:31
  • Objavljeno 12.10.2010 u 18:31
Robert Matanić

Robert Matanić

Izvor: Pixsell / Autor: POOL/PIXSELL

Prvooptuženi u Hrvatskoj za ubojstvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, Robert Matanić, u utorak je na suđenju beogradskom dijelu optužene skupine, kazao kako s prvooptuženim u Srbiji Sretenom Jocićem nije nikada imao nikakav kontakt, te da smatra odgovornim optuženog Željka Milovanovića, kao i da "bitnu ulogu" u tome ima hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko

Ispitan video vezom iz županijskog suda u Zagrebu, Matanić je u svojstvu svjedoka kazao kako Karamarko "zna sve o svemu" te da do sada nije iznio svoje spoznaje o propustima oko Pukanića i zašto mu je ukinuta zaštita nakon prvog atentata.

Matanić je kazao da je, nakon što se dogodio zločin, odlučio surađivati, ne tražeći da mu se išta oprosti niti za sebe povlašteni status. "Danas se radi na tome da se zataškaju propusti nadležnih službi i da se skrene pozornost s nekih stvari što su prethodile ubojstvu, ustvrdio je.

Pred posebnim odjelom višeg suda u Beogradu Matanić je ustvrdio da je u listopadu 2008. pristao primiti Gudurića u stan na molbu prijatelja Miloša Peruničića iz Crne Gore, jer je Gudurić htio izbjeći zatvorsku kaznu u Srbiji, a da je nedugo potom, ne pitajući ga, Gudurić u njegov stan u Zagrebu doveo Milovanovića.

"Jesu li Gudurić i Milovanović bili članovi neke skupine i koje, nije me zanimalo. Ono što mogu reći je da nikada nismo bili nikakva skupina kakva se spominje u optužnici", kazao je Matanić. Dodao je kako je za vrijeme boravka u njegovu stanu Milovanović tražio od njega da mu pronađe auto, a kasnije i motor, te da mu je bilo jasno da Gudurić i Milovanović nešto od njega kriju ali da ih ništa nije htio pitati.

Matanić je ustvrdio kako je Milovanović odbijao komunicirati glasom putem mobilnog telefona te da je prilikom kupnje skutera Milovanovića pitao o čemu je riječ, a da mu je ovaj na ekranu mobilnog telefona ispisao odgovor "radimo na Pukiju", što on u tom trenutku nije razumio.

"Milovanović je odgovoran, on je odvezao motor, njega su snimile kamere, kakvu je ulogu u tome imao Gudurić ja ne mogu znati već samo pretpostavljati", kazao je Matanić.

Govoreći o optuženom Đuroviću, ustvrdio je kako je od njega dobivao pomoć dok je bio u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici te da mu je zato dao nadimak "kardinal", a da govore neistinu oni koji tvrde da Đurovića od ranije znaju pod tim nadimkom.

U nastavku dokaznog postupka planirano je da video vezom iz županijskog suda u Zagrebu u svojstvu svjedoka budu ispitani Matanić, Slobodan Đurović i Bojan Gudurić, no kako nije završeno salušanje Matanića, ono će biti nastavljeno sutra.

Robert Matanić, Đurović i Gudurić, uz u ponedjeljak saslušane Luku Matanića i Amira Mafalanija, čine petočlani hrvatski dio optužene skupine koji će biti ispitan u svojstvu svjedoka na suđenju beogradskom djelu optužene skupine koji čine Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi