SLOBODNI GOVORI U SABORU

Milošević pozvao HNS da stane na kraj rasizmu i govoru mržnje na stadionima

04.10.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Kluba SDSS-a Boris Milošević pozvao je u srijedu na zaustavljanje govora mržnje na nogometnim utakmicama koji često prolazi bez ikakve reakcije

Milošević je u slobodnom govoru kazao kako se često na nogometnim utakmicama čuje govor mržnje kao i da je taj govor često usmjeren prema Srbima, a da se takve nogometne utakmice ne prekidaju. Podsjetio je kako je nedavno na nekoliko utakmica hrvatskog prvenstva bilo i nacističkih zastava.

„Sudac ne reagira, delegat ne zapiše, HNS bude nijem, a komentatori televizijskih i radijskih prijenosa se najčešće prave da glasan govor mržnje ne čuju, i javnost i mediji su oguglali”, ustvrdio je Milošević. Jedina domaća utakmica koja je prekinuta bila je prije 10-ka godina, između Petrove Gore i Krnjaka i to zbog transparenta na ćirilici koji nje sadržavao govor mržnje već prijateljsku poruku, dodao je zastupnik SDSS-a. Pozvao je HNS da stane na kraj rasizmu, diskriminaciji i govoru mržnje na domaćim stadionima. Pritom je izrazio zadovoljstvo odlukom UEFA-e o kazni HNS-u zbog isticanja ustaške zastave na utakmici europskih kvalifikacija protiv Latvije. Prema izgrednicima se brzo reagiralo, izvelo pred prekršajni sud i izrekle primjerene kazne, ocijenio je Milošević.

  • +7
Sjednica Hrvatskog Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrati) kritizirao je u slobodnom govoru sustav prikupljanja otpada u Zagrebu optuživši gradonačelnika Tomislava Tomaševića da nakon pozivanja predstavnika stanara na počinjenje kaznenog djela, financiranje bokseva za kontejnere na javnim površinama iz pričuve, sada srlja u novo kršenje zakona. Sada će bokseve financirati grad i vratiti novce onima koji su ih sami ugradili, no gradska uprava nije uopće nadležna za to, to bi trebala raditi Čistoća, kazao je Bernardić. Pojašnjava da tu odluku ne donosi Gradska uprava nego Gradska skupština, nakon što se osiguraju proračunska sredstva i provede savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

  • +9
Zagreb: Postavljaju se podzemni spremnici za otpad Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

„Dakle opet protuzakonito postupanje radi jeftine PR prezentacije od koje ne može biti ništa“, rekao je Bernardić. Jelena Miloš (Klub Možemo!) i Martina Vlašić Iljkić (SDP) kritike su uputile sustavu socijalne skrbi optuživši da Vlada Andreja Plenkovića nije uspjela provesti reformu i nije sposobna zaštiti najranjivije u društvu. Slučaj djevojčice čiji je smještaj odbila 31 ustanova smo je jedan od primjera lošeg stanja u sustavu, navele su.

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) osvrnula se na napade premijera Andreja Plenkovića na oporbu. Ocijenila je kako je očito kod Plenkovića „bolest uzela maha, bolest u političkim procesima, bolest uzurpacije vlasti, bolest poistovjećivanja jedne političke stranke s državom”. Uzvratila joj je Majda Burić (Klub HDZ-a) kazavši kako oporba samo govori „žalopojke”, a nije napravila apsolutno ništa za ekonomsku stabilnost, rast plaća, mirovina i drugo. „Oporba postignuća Vlade izvrće ruglu kao da prizivaju krah”, ustvrdila je. Miro Bulj (Klub Mosta) referirao se na Plenkovićevu izjavu o dvije Hrvatske. „Imamo dvije Hrvatske, jedna je poštena koja se trudi i radi, a druga je postkomunistička i tajkunska čiji je primjer ministar Gordan Grlić Radman”, rekao je.