korištenje medijskog prostora

Udruga hrvatskih sudaca žestoko uzvratila Miljeviću i poručila mu da je trebao prijaviti 'korumpirane suce' DORH-u

23.07.2019 u 13:08

Bionic
Reading

Reagirajući na izjavu odvjetnika Veljka Miljevića kako ima saznanja o navodnoj korumpiranosti šest sudaca, Udruga hrvatskih sudaca (UHS) upozorila je u utorak na 'nastavak korištenja medijskog prostora radi ostvarivanja bolje pozicije u kaznenom postupku stvaranjem negativnog dojma o pravosuđu'

'Udruga hrvatskih sudaca upozorava na nastavak korištenja medijskog prostora radi ostvarenja bolje pozicije u kaznenom postupku daljnjim potkopavanjem sudbene vlasti i stvaranju negativnog dojma o pravosuđu u cjelini. Pristrani istupi procesnih sudionika ne doprinose vjerodostojnosti pravosuđa niti pravičnosti', priopćio je UHS.

Uz to, udruga je podsjetila da je svatko dužan prijaviti postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti, 'a ne čekati da ga tijela kaznenog progona pozovu da podnese prijavu'.

Odvjetnik Veljko Miljević je u nedjelju, uoči odlučivanja o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj, u medijskom istupu iznio neodređene navode o korumpiranosti sudaca, a da, iako je upoznat sa zakonskim odredbama, prethodno nije o tome obavijestio nadležne institucije, naveo je Uskok u ponedjeljak ističući da će Miljevićevi navodi biti provjereni.

Uskok je priopćio kako je odvjetnik uoči odlučivanja o izručenju Mamića Hrvatskoj, iznio neodređene navode o korumpiranosti sudaca. Miljević pritom, dodao je Uskok, prethodno nije o tome obavijestio nadležne institucije, iako je vrlo dobro upoznat sa zakonskim odredbama koje se odnose na prijavljivanje kaznenih djela.

U priopćenju su naveli i kako pretpostavljaju 'da mu prilikom javnog iznošenja takvih tvrdnji, s kojima je sukladno njegovim navodima upoznat već neko vrijeme, prvenstveni interes nije bio da se one ispitaju bez ugrožavanja probitaka eventualnog kaznenog postupka'.

Uskok je podsjetio kako je Miljevićev branjenik Zdravko Mamić, u lipnju prošle godine, na konferenciji za medije iznio navode o koruptivnim radnjama visokih pravosudnih dužnosnika odnosno o njihovim navodnim SMS porukama, a što se pokazalo lažnim.

Miljević je u nedjelju na RTL-u rekao kako je Zdravko Mamić bio najavio konferenciju za novinare koju je na njegov savjet otkazao, a na kojoj je htio govoriti o određenim oblicima korupcije u pravosuđu i to 'od srednje do visoke razine'. Kako je rekao Miljević, Mamić je htio imenovati šest sudaca, dodajući da se u kuloarima zna koji su suci spremni za takvu djelatnosti i koji u njoj sudjeluju.