TEŠKE OPTUŽBE

Mamić uoči odluke o izručenju: Đuro Sessa je korumpiran i pokvaren sudac

23.07.2019 u 13:01

Bionic
Reading

Na ročištu s početkom u 13 sati pred sucem Mirsadom Strukom na Sudu Bosne i Hercegovine zakazano je ročište na kojemu će se razmatrati zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića. Prilikom dolaska na Sud Mamić je, kako je rekao, 'potvrdio autentičnost' izjave njegovog odvjetnika Veljka Miljevića o korumpiranim sucima

'Ne kanim ispucati sve adute i natovariti si dodatne kaznene prijave. U datom trenutku izvući ću najteže oružje. Jedan od tih sudaca je korumpirani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa. Poručujem mu da je korumpiran, da je nepošten, pokvaren sudac', rekao je Zdravko Mamić, prenosi N1.

S druge strane, kazao je kako smatra da su Tužiteljstvo BiH i Sud BiH bez utjecaja politike i da tu, za razliku od Hrvatske, vlada pravo.

'Zahvaljujem se Tužiteljstvu BiH jer su dali truda i uvidjeli su nepravdu koja mi je nanesena u Hrvatskoj. Ne vidim da će Sud BiH dati bilo koju drugu odluku nego odbacivanje moga izručenja', kazao je Mamić, javlja Klix.ba.

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Podsjetimo, odvjetnik Veljko Miljević progovorio je o korupciji u visokim strukturama hrvatskog pravosuđa, otkrivajući da je njegov klijent na najavljenoj, pa otkazanoj konferenciji za novinare u Međugorju 'htio imenovati šest vrlo važnih sudaca za koje je odlučio upozoriti da su korumpirani'. Presica je otkazana upravo na Miljevićevu intervenciju, jer je odvjetnik procijenio da bi takve izjave rezultirale novim sudskim postupcima, što bi dodatno otežalo Mamićevu obranu u postojećim predmetima.

  • +11
Zdravko Mamić dolazi na Sud BiH Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Podsjetimo, Miljević je za RTL Danas iznio očekivanje da bi tijela koja bi se trebala brinuti o suzbijanju korupcije, kad se takve stvari čuju, trebala obojicu pozvati na razgovor da pitaju što to oni imaju reći. 'Ja sam ponovno ispao naivan, kao i ne znam koliko puta u životu, i očekivao da će me neki ljudi iz Državnog odvjetništva pozvati na razgovor... Nije me nitko zvao', rekao je Miljević.

>>> Veljko Miljević u životnom intervjuu za tportal progovorio o 'civilnoj smrti' na koju ga je osudila partija, fizičkim napadima na sebe te famoznoj sinkopi

Na pitanje tportala zašto nije sam otišao prijaviti DORH-u saznanja o korumpiranim sucima, Miljević je odgovorio da bi to bila 'nepotrebna radnja' jer je postupak trebao naložiti netko od tamošnjih rukovodilaca.

U međuvremenu je reagirao USKOK, priopćivši da Miljević sigurno zna da je svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti.

Izjava Zdravka Mamića Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube
  • +7
Veljko Miljević Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Jednako tako je sasvim sigurno upućen kome treba podnijeti kaznenu prijavu, kao što zna i za posljedice neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela. Pretpostavljamo stoga da mu prilikom javnog iznošenja takvih tvrdnji, s kojima je sukladno njegovim navodima upoznat već neko vrijeme, prvenstveni interes nije bio da se one ispitaju bez ugrožavanja probitaka eventualnog kaznenog postupka', poručili su iz USKOK-a.

>>> Miljević tvrdi da ima saznanja o korumpiranim sucima. Pitali smo ga zašto to nije sam otišao prijaviti, a oglasio se i USKOK

Podsjetimo, Hrvatska od Bosne i Hercegovine traži izručenje Mamića po drugoj optužnici koja je protiv njega podignuta pred Županijskim sudom u Osijeku i potvrđena u svibnu kada mu je zbog toga određena i mjera pritvora.

Mamića i još šest okrivljenika tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna. Optužnica se odosi na Mamićevog sina Marija, brata Zorana, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića te na poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikkyja Artura Vuksana.

  • +7
Zdravko Mamić s odvjetnikom Zdravkom Rajićem Izvor: Pixsell / Autor: STR-2222/PIXSELL