40.000 STRANICA AFERE MANAGER

Miljević: USKOK-ova optužnica je znanstvena fantastika

12.01.2011 u 12:44

Bionic
Reading

Sjednica Optužnog vijeća u slučaju Manager prekinuta je do ponedjeljka, kada bi se trebalo odlučiti jesu li zakoniti dokazi na koje se danas požalila obrana osmorice optuženih, na čelu s Damirom Polančecom

Predsjednik Optužnog vijeća Ivan Turudić rekao je da su na današnjoj sjednici odvjetnici prve dvojice optuženika iznijeli svoje mišljenje o optužnici USKOK-a u aferi Spice. 'Odvjetnik drugooptuženog Darka Marinca, Veljko Miljević, podnio je zahtjev za izdvajanjem dokaza za koje smatra da su nezakoniti. S obzirom da se radi o spisu od oko 40 tisuća stranica, potrebno je vrijeme da provjerimo navode o nezakonitosti dokaza i donesemo odluku. Sljedeća sjednica zakazana je za ponedjeljak', rekao je sudac Turudić.

Vuk Đuričić: Optužnica je utemeljena na nepobitnim dokazima!

Glasnogovornik USKOK-a rekao je da su tvrdnje obrane o nezakonitosti dokaza neutemeljene.

Kaže da je knjigovodstveno vještačenje provedeno u skladu sa svim zakonima i da se na 40 tisuća stranica nalaze dokazi utemeljeni na opširnoj dokumentaciji koju su prikupili tijekom istrage.

'U istrazi je ispitano 120 svjedoka, od kojih 20 putem međunarodno pravne pomoći. Optužnica je utemeljena na nepobitnim dokazima, no o njima će na kraju ipak odlučiti sud', rekao je Vuk Đuričić za tportal.

Turudić smatra da bi odluku o osnovanosti optužnice napisane na 358 stranica mogli donijeti sljedeći tjedan. S obzirom na broj stranica USKOK-ovog dokaznog spisa, Turudić kaže da je slučaj Manager rekordan za Županijski sud u Zagrebu.

Tek ako se optužnica prihvati, zakazat će se pripremno ročište na kojem će se odlučivati o svjedocima. Podsjetimo, obrana je najavila da bi za svjedoke pozvala Ivu Sanadera, Jadranku Kosor, Luku Bebića, ali i mnoge druge koji su u inkriminirano vrijeme bili u Vladi.

Odvjetnik Miljević tvrdi da su nezakoniti iskazi brojnih svjedoka, a prvenstveno knjigovodstveno vještačenje. Stoga je zatražio da se Optužno vijeće pretvori u vijeće koje će suditi o zakonitosti podnesenih dokaza prije odluke o samoj optužnici.

'U novom ZKP-u jasno stoji da su u slučaju složenijeg vještačenja potrebna dva ili više vještaka, a ovdje se optužnica temelji samo na jednom vještačenju. Isto tako, u optužnici se niti jednom riječju ne spominje kako su optuženici mogli na sebe prebaciti 10,66 posto kapitala društva. U optužnici govore da im je krajnji cilj bio preuzimanje 75 posto dionica, što je znanstvena fantastika. Za to bi im trebalo 1,67 milijardi kuna', rekao je Miljević.

Odvjetnik Zdravka Šestaka, Mate Matić, rekao je da su svi USKOK-ovi dokazi nezakoniti. Tvrdi da su tijekom istrage povrijeđena prava optuženika jer obrana nije mogla prisustvovati ispitivanjima svjedoka.

'Smatramo da važeći Zakon o kaznenom postupku (ZKP) nije dobar i da ga treba mijenjati', kazao je Matić.

Optužnica u slučaju Manager podignuta je u rujnu 2010, a njome se bivšeg HDZ-ovog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca te sedmoricu bivših Podravkinih čelnika i njihovih poslovnih partnera tereti za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, zloporabu položaja i ovlasti, pomaganje i poticanje na zloporabe te protuzakonito posredovanje.

U osmeročlanoj ekipi zvanoj Spice boys Polančecu društvo čine bivši predsjednici uprave Podravke Darko Marinac i Zdravko Šestak, bivši članovi uprave Podravke Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor propale splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, vlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te zagrebački odvjetnik Zoran Marković

USKOK, naime, Damiru Polančecu stavlja na teret da je šefovao zločinačkom mrežom odgovornom za gospodarske malverzacije kojima je Podravka oštećena za oko 400 milijuna kuna.

Prema Zakonu o kaznenom postupku, optužno vijeće može potvrditi, odbaciti ili vratiti optužnicu tužiteljstvu na doradu, a odluku će donijeti nakon što iza zatvorenih vrata prouči rezultate istrage i dokaze na kojima se zasniva optužnica.