arbitražni sud HGK

Miljenko Giunio: Zahtjev za poništaj arbitražne odluke u slučaju Ina-MOL i dalje je otvoren

18.04.2017 u 15:07

Bionic
Reading

Član arbitražnog sudišta HGK Miljenko Giunio kazao je u utorak za Hinu da je zahtjev za poništaj arbitražne odluke u slučaju Ina-MOL i dalje otvoren, a da se odluka švicarskog saveznog suda od 12. travnja odnosi na odgodu provedbe arbitražne odluke po pitanju materijalnih troškova

Odbijen je hrvatski zahtjev, kako tumači Giunio, za odgodom provedbe arbitražne odluke u Ženevi po pitanju materijalnih troškova.

'Ja to tumačim kao odluku samo o neodobravanju suspenzije provedbe plaćanja troška', kazao je Giunio, dodavši da, po njemu, zahtjev za poništaj i dalje stoji otvoren.

Hrvatska je početkom godine zatražila poništaj arbitražne odluke u slučaju Ina-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL Grupe.

'Hrvatska je preko svojih pravnih zastupnika i švicarskih odvjetnika koje smo angažirali zatražila poništaj arbitraže', izjavio je premijer Andrej Plenković početkom veljače, odgovarajući na novinarsko pitanje je li Hrvatska zatražila poništaj spomenute arbitraže.

Premijer je tada ocijenio kako je riječ o 'vrlo dobro potkrijepljenim argumentima za poništaj arbitraže, prije svega procesno-pravnim razlozima i nadamo se da će, u postupku koji slijedi i trajat će nekoliko mjeseci, tih nekoliko navedenih razloga, švicarski Savezni sud, na odgovarajući način sagledati'.

Na pitanje novinara koji su to procesni razlozi, Plenković je spomenuo kako je riječ o 'određenim aspektima koji se tiču sastava suda, prava saslušanja i nekih detalja koji u ovome trenutku nisu bitni za javnost'.  

Mađarski MOL objavio je 12. siječnja ove godine dijelove pravorijeka arbitraže UNCITRAL-a, uz napomenu kako je to 'učinio sukladno pravilima mađarskoga tržišta kapitala te pravnim obavijestima mađarske središnje banke, kao regulatora'.

Među ostalim, MOL je tada priopćio kako je Sud u Ženevi presudio kako se 'odbijaju svi zahtjevi Republike Hrvatske koji se temelje na mitu, upravljanju Inom te MOL-ovim navodnim povredama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2003.'.

Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još je u tijeku, a tu je arbitražu pokrenula mađarska kompanija.