PRESKUPE TUŽBE NA RAČUN PRORAČUNA

Milijunske otpremnine zbog rada u HFP-u

25.03.2013 u 15:44

Bionic
Reading

U rebalansu proračuna Vlada je za gotovo 41 posto povećala troškove zaposlenih u Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), ali to ne znači da će službenici te institucije ubuduće dobivati veće plaće. Umjesto 50,5 milijuna kuna, na troškove zaposlenih u ovoj će se godine potrošiti 71 milijun kuna, a povećanje od 20,5 milijuna kuna odlazi na plaćanje starih obveza što su ih zaposleni utjerali tužbama. Oni su zapravo tužili Hrvatski fond za privatizaciju jer im 2009. godine nije želio isplatiti milijunske otpremnine za odlazak u prijevremenu mirovinu, ali to je konačno došlo na naplatu četiri godine kasnije kad HFP više ni ne postoji, nego je prerastao u Agenciju, piše Novi list

Zakon o radu propisuje pak jednu trećinu plaće za svaku godinu staža, ali tako da maksimalan iznos ne prelazi šest prosječnih plaća, ako drukčije nije dogovoreno kolektivnim ugovorom. Kako u HFP-u zaposleni nemaju kolektivni ugovor, službeniku s prosječnom plaćom od deset tisuća kuna pripalo bi najviše 60 tisuća kuna otpremnine, bez obzira na to koliko godina staža ima.

Iz Agencije poručuju da je do povećanja troškova došlo jer su bivši radnici HFP-a utužili svoja potraživanja. No, kako se čini, trošak neće stati na 20 milijuna kuna jer sve tužbe još nisu riješene.

Temelji za slučaj u kojem je moguće da državni zaposlenici dobiju milijunsku otpremninu udareni su još 2004. godine. Tada je vodstvo Fonda sa 170 zaposlenih u HFP-u potpisalo ugovore o radu u kojim im se u slučaju otkaza ili odlaska u mirovinu jamči da će za svaku godinu staža dobiti otpremninu u visini tri prosječne plaće, podsjeća Novi list. To znači da bi radniku s 20 godina staža koji je prije odlaska dobivao prosječnu plaću od deset tisuća kuna za svaku godinu staža bilo isplaćeno 30 tisuća kuna otpremnine, što u konačnici znači ukupan iznos od 600 tisuća kuna, odnosno 60 prosječnih plaća.

Sve je počelo 2009. godine kada je 25 zaposlenika HFP-a odlučilo otići u prijevremenu mirovinu, a tadašnji šef Fonda Vedran Duvnjak suočio se s time da im mora isplatiti više od 30 milijuna kuna otpremnina. Među njima je bilo i zaposlenih sa 17 godina staža kojima je pripadala otpremnina od 1,5 milijuna kuna jer su prije umirovljenja imali visoke plaće, no u prosjeku su te otpremnine bile 1,2 milijuna kuna. Duvnjak je odbio isplatiti tako visoke otpremnine, službenici su se odlučili na tužbe, a četiri godine kasnije račun je došao na naplatu, a sve tužbe još nisu privedene kraju.