HDZ-OV MATUŠIĆ OPET REKORDER

Milijuni iz proračuna za prijevoz zastupnika

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 07.07.2010 09:24
  • Objavljeno 07.07.2010 u 08:25
Frano Matušić

Frano Matušić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Mateo Rilovic

Već u petak saborski bi zastupnici i službeno trebali ostati bez besplatnog javnog prijevoza. Dok se vladajući trude pokazati kako su to predložili zbog ušteda, pokušali smo saznati koliko će se zbilja uštedjeti i koliko bi se, primjerice, moglo uštedjeti na putnim troškovima koji će se zastupnicima i dalje isplaćivati

Žestoko je jučer oporba prilikom rasprave o ukidanju još jedne povlastice zastupnicima vikala da se vladajući opet bave politikanstvom i da se na ukidanju besplatnog javnog prijevoza i neće baš uštedjeti. Prema podacima Sabora iz 2009, čini se da je tome doista tako.

Naime, 55 zastupnika prošle je godine na javni prijevoz (avion i vlak) potrošilo 'bijednih' 233.744 kune. Prednjačila je pri tome HDZ-ova Dubravka Šuica koja je iz Dubrovnika i natrag na avionske karte iskeširala 33.307 kuna. U stopu je slijedi SDP-ov Ranko Ostojić koji je za 32.545 kune najvjerojatnije letio iz Splita, a svoje je letove iz Dubrovnika SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić naplatila 24.918 kuna.

Dok su neki letjeli avionom drugi su koristili blagodati vlaka. Rekorder po tom pitanju je bivši SDP-ovac, a sada nezavisni zastupnik, Ivica Pančić koji je u prošloj godini na konto karata za vlak naplatio 4.860 kuna. Među putnicima u vlaku najvjerojatnije ste mogli vidjeti i Dragutina Lesara iz Hrvatskih laburista koji je opravdao 2.425 kuna na troškove vlaka.

No iako se prosječnom građaninu koja jedva spaja kraj s krajem i ovo čine velik novac, prave uštede mogle bi se dogoditi tek kada bi se zastupnici odrekli putnih troškova koje su napravili vlastitim automobilom. Primjerice, dok je 55 zastupnika na javni prijevoz prošle godine potrošilo oko 234 tisuće kuna, njih 105 na konto putnih naloga od Sabora je izvuklo 2,57 milijuna kuna, jer im se isplaćuju dvije kune po prijeđenom kilometru, ali i trošak za cestarinu. Tako je Dubravka Šuica put avionom iz Dubrovnika naplatila oko 33 tisuće kuna, a njen stranački kolega Frano Matušić, koji je prošle godine bio rekorder po putnim troškovima, vožnju vlastitim automobilom iz istog Dubrovnika naplatio 86 tisuća kuna.

Upravo je Matušić, kojeg se zbog troškova prozivalo već prošle godine, odlučio držati rekord i 2010. Prema podacima koje smo dobili od Sabora, Matušić je u prvih pet mjeseci (od 1. siječnja do 31. svibnja), na kontro putnih troškova za vlastiti automobile naplatio 32.795 kuna, što je gotovo polovica prošlogodišnjeg iznosa.

Na drugom mjestu drži se HDZ-ovac iz dijaspore Dragan Vukić kojemu je Sabor isplatio 31.711 kuna, a slijedi ga stranački kolega, također iz dijaspore, Rade Bošnjak koji je za putne troškove dobio 28.382 kune.

Put iz dijaspore peto mjesto osigurao je HDZ-ovom Ivanu Bagariću koji je za prvih pet mjeseci naplatio 25.702 kune, a četvrto mjesto u top pet pripalo je SDP-ovcu Marinu Jurjeviću koji je za vožnju iz Splita dobio 27.561 kunu.

S druge strane, među najštedljivijima u prvih pola godine bio je HSLS-ov Ivan Čehok koji je na auto-prijevoz potrošio 383 kune, što se lako da objasniti i činjenicom da ga se u Saboru viđa jako rijetko. Po štedljivosti ga slijedi HDZ-ova Dubravka Šuica čijih je 840 kuna putnih troškova za automobil vjerojatno samo dio onoga što je naplatila. Naime, ako je suditi prema prošlogodišnjim podacima za troškove javnog prijevoza, Šuica je iz Dubrovnika vjerojatno više letjela nego se vozila automobilom.

Sveukupno, sabornjaci su u prvih pola godine na vožnje automobilom na posao naplatili nešto malo više od milijun kuna, pa se zbilja onih 234 tisuće kuna javnog prijevoza prošle godine ne čini kao velika ušteda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi