PRESKUPI ORDENI

Milijuni iz budžeta FBiH idu Tuđmanovim odličnicima

07.05.2012 u 10:39

Bionic
Reading

Iz budžeta Federacije BiH godišnje se za naknade dobitnicima najviših ratnih priznanja izdvaja oko 18 milijuna maraka, a pravo na ovu vrstu naknade ima ukupno 5.434 dobitnika najviših ratnih priznanja, javlja Dnevni Avaz

Kako javlja Dnevni Avaz, čak oko 2.500 nositelja ovih odlikovanja su bivši pripadnici HVO-a.

Njih 595 je iz Mostara, a ostali dobitnici su iz još 51 grada ili općine na području FBiH. Najmanje dobitnika hrvatskih priznanja su iz sarajevskih općina i Tuzle. Najčešća odlikovanja koja je inače ustanovila Hrvatska su Red hrvatskog trolista, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Jelačića, Red kneza Domagoja s ogrlicom...

Ipak, 'najskuplji' je Tuđmanov Red hrvatskog trolista i svi oni koji su se okitili ovim odličjem imaju pravo na naknadu od 340 maraka mjesečno. Ovo priznanje je 16. u rangu po važnosti među hrvatskim državnim odličjima.

Znatan je broj i onih koji su dobitnici Reda hrvatskog pletera, koje nositeljima donosi 'tek' po 70 KM mjesečno. I to iz federalnog budžeta, iako su im priznanja dodijelili država Hrvatska i bivši predsjednik Franjo Tuđman.

Iako je i u ovoj kategoriji branitelja u BiH u više navrata vršena određena interna revizija, a bilo je pokušaja da se i u suradnji s hrvatskim Ministarstvom obrane utvrdi konačan popis dobitnika priznanja i povlastica koje uz njih idu kako u BiH tako i u Hrvatskoj, ne zna se je li netko ostao bez odličja.

Za sada je poznato da je aktualna revizija boraca iz prava izvela oko 800 pripadnika HVO-a, i to najviše u Travniku, Orašju, Tomislav-Gradu, Širokom Brijegu, a moguće je da među njima ima i dobitnika priznanja.

Kako piše Dnevni Avaz, Zanimljivo je da je u Posušju odlikovano čak 18 članova iz porodice Begić.