KONCENTRACIJA VLASNIŠTVA

Miliband želi ograničiti opasnu moć Murdocha

17.07.2011 u 11:43

Bionic
Reading

Čelnik britanske Laburističke stranke Ed Miliband želi da nova pravila o vlasništvu medija ograniče 'opasnu' koncentraciju moći u rukama medijskog magnata Ruperta Murdocha, javlja BBC u nedjelju

Murdoch je imao 'nezdravi' udio na tržištu koji je doveo do 'zloporabe moći', rekao je Miliband za Observer.

Miliband je to izjavio u vrijeme kada Murdochova tvrtka News International objavljuje nove oglase u nacionalnim novinama u kojima najavljuje kako će postupiti glede prijestupa. Murdochove novine News of the World ugašene su zbog skandala oko prisluškivanja telefona.

'Mislim da moramo razmotriti situaciju u kojoj jedna osoba može imati u vlasništvu više od 20 posto novinskog tržišta, multimedijalnu platformu Sky i tv-kanal Sky News', rekao je Miliband pozvavši na nova pravila o vlasništvu.

'Mislim da je to nezdravo jer takva količina moći u rukama jedne osobe vodi do zloporabe... Ako se želi smanjiti zloporaba moći, onda je ta vrsta koncentracije moći prilično opasna', kazao je.

Murdochove britanske novine obećale su u nedjelju da će u potpunosti surađivati s istragom policije, koja je također pod sve većim pritiskom zbog navoda da je previše bliska s njegovim medijskim carstvom.

U skandal oko krađe podataka hakiranjem servera i prisluškivanja telefona uvučena je i policija, koja je okrivljena za preveliku bliskost s Murdochovim News Corporation. Neki policajci navodno su primali novac od ugašenog tabloida News of the World kao i od drugih novina. Javnost policiju optužuje i zato što nije učinila dovoljno kako bi istražila navode o prisluškivanju telefona.