istarski župan

Miletić: Niz novih investicija i projekata su u proračun Istre za 2022.

22.11.2021 u 15:01

Bionic
Reading

Istarski župan Boris Miletić predstavio je u ponedjeljak prijedlog županijskog proračuna za iduću godinu u iznosu od 1,652 milijardi kuna, za kojega je ustvrdio da je razvojno orijentiran, realan i stabilan te u skladu s vremenima u kojima živimo

"Proračun za 2022. krasi više značajki. U prvom redu, njime nastavljamo velike kapitalne investicije koje su započeli moji prethodnici, s druge strane, očekuje nas niz novih kapitalnih investicija, projekata i programa kojima želimo dati novi razvojni impuls područjima pod našom nadležnošću", kazao je Miletić.

Istaknuo je kako su se u županiji prilikom planiranja proračuna vodili dugoročnom vizijom "kakvu Istru želimo, kao i boljitkom naših sugrađana".

Naveo je kako od planiranog iznosa dio koji se odnosi na upravna tijela županije iznosi oko 352 milijuna kuna, odnosno 21 posto ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, dok se na proračunske korisnike odnosi 1,3 milijardi kuna ili 79 posto.

Miletić je ustvrdio kako će Istarska županija i u nadolazećem razdoblju biti usmjerena na pripremu i kandidiranje EU projekata i to u prvom redu na one koji se odnose na obrazovnu infrastrukturu, s ciljem osiguravanja preduvjeta za uvođenje jednosmjenske nastave u školama čiji je osnivač županija, kao i uvođenje Građanskog odgoja.

"Procjenjuje se da će ukupna vrijednost svih investicija u obrazovanju iznositi oko 114 milijuna kuna, a financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., kreditnim sredstvima, sredstvima za decentralizirane funkcije i vlastitih sredstava Istarske županije", rekao je.

Izdvojio je i projekte vezane uz energetsku obnovu i zaštitu okoliša, prometnu infrastrukturu te poticanje inovacija i razvoja ICT sektora, zatim nastavak jačanja zdravstvene zaštite završetkom Opće bolnice u Puli, otvaranjem novog dječjeg odjela Specijalne bolnice "Dr. Martin Horvat".

Nadalje će se, dodao je, financirati nadstandard u Nastavnim zavodima za hitnu medicinsku pomoć i javno zdravstvo te osnažiti domovi zdravlja daljnjim ulaganjima u medicinske aparate i osoblje.

"U 2022. se nastavlja s povećanjem kapaciteta u domovima za starije. Trenutno se u Istri gradi ili dograđuje njih tri, u Buzetu, Pazinu i Labinu, a napokon su se stekli uvjeti i za dogradnju Doma Alfredo Štiglić u Puli", naglasio je Miletić i dodao kako se očekuje i početak dogradnje i četvrtog doma.