pandemija

Miletić: IDS je spreman za izbore, no oni su trenutno sekundarni

30.04.2020 u 15:54

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u četvrtak je, na najave da bi se parlamentarni izbori mogli održati na ljeto, rekao da je njegova stranka spremna za izbore, ali ih trenutno smatra sekundarnima zbog borbe protiv pandemije i za revitalizaciju gospodarstva

'IDS je spreman za izbore, iako moram reći da su nam oni u ovom trenutku sekundarni. Svi smo maksimalno posvećeni borbi protiv pandemije i revitalizaciju gospodarstva i općenito života', izjavio je Hini Miletić.

U IDS-u su, kaže, svjesni činjenice da se izbori moraju održati ove godine, ali im e načelno svejedno kad će to biti, dok za HDZ tvrdi kako će taktizirati s datumom izbora i raspisati ih kad njima odgovara.

HDZ želi izbjeći teret ekonomskog šoka

'Mislim da nitko nije time pretjerano iznenađen. Na jesen će se početi osjećati posljedice ekonomskog šoka i HDZ očito želi izbjeći taj teret u kampanji', poručio je.

Međutim, dodaje Miletić, veliko je pitanje hoće li do srpnja, s kojim se sad kalkulira, biti ostvareni uvjeti za održavanje izbora, jer Vlada mora prije raspisivanja izbora odgovoriti na pitanje kako će se glasati, kako će se održavati stranački skupovi i slično.

Tu je prostor za manipulaciju velik i naravno da su svi jako oprezni', ustvrdio je i dodao kako 'čovjek prvo polazi od sebe i sigurno nitko normalan neće pozvati ljude da se okupljaju, ako za to nisu stvorene pretpostavke'.

'Dva mjeseca pozivamo ljude na odgovornost i minimum koji očekujem od Vlade je da se ponaša u skladu s vlastitim pravilima. Previše je pitanja i nepoznanica za jedan proces koji treba biti besprijekorno transparentan', istaknuo je.

Pandemija još uvijek tema broj jedan

Miletić je ustvrdio kako je pandemija još uvijek "tema broj jedan", da je život još daleko od normalnog i usred takve neprirodne situacije opterećene restrikcijama, ističe, mi ćemo po svoj prilici raspisati izbore.

'Nitko kome je stalo do demokracije ne može s tim biti jako sretan', naglasio je predsjednik IDS-a.

Komentirajući kritike javnosti upućene Vladi da koristi rad Nacionalnog stožera civilne zaštite u predizborne svrhe rekao kako je taj stožer dobro odradio prvu fazu posla, a Istra je s njim imala zaista dobru suradnju.

'U principu su poslušali sve prijedloge i zahtjeve našeg istarskog stožera i postavili su se maksimalno profesionalno. Nametnuli su se kao ljudi koji u toj situaciji znaju što rade. Sad smo ušli u drugu fazu u kojoj oni moraju donositi drugu vrstu odluka i to je puno teže', ustvrdio je.

Nedosljednost i politizacija najveće prijetnja kredibilitetu Stožera

Najvećom prijetnjom kredibilitetu Stožera smatra nedosljednost i politizaciju. Uostalom, ocjenjuje, vidjelo se što se dogodilo kod nekih susjednih država koje su iskoristile ovu situaciju da ograniče građanska prava.

'Nadam se da smo ipak na takvom stupnju demokratskog razvoja da Vlada neće zloupotrebljavati ovu situaciju, upropastiti reputaciju Stožera i manipulirati osjećajem sigurnosti građana. To bi doslovno ubilo sve dobro što je odrađeno u ovoj nadrealnoj situaciji', zaključio je Miletić.