bikini izbori u srpnju

Grmoja: Ljudi će na suncu držeći razmak čekati na glasovanje namazani kremama za sunčanje

29.04.2020 u 21:36

Bionic
Reading

Saborski zastupnici raspravili su u srijedu prijedlog izmjena saborskog Poslovnika o radu u vrijeme pandemije koronavirusa kojim bi se trebalo omogućiti pravednije sudjelovanje klubova u raspravama razmjerno ostvarenom izbornom rezultatu, a potporu su najavili i HDZ i SDP

Prema predloženim izmjenama početak i prestanak posebnog načina rada Sabora može utvrditi saborsko Predsjedništvo sukladno odluci nadležnog tijela određenog posebnim zakonom i o tome izvješćuje zastupnike. Svaki klub zastupnika ima pravo odrediti najmanje jednog zastupnika koji će nazočiti saborskoj sjednici.

Zastupnici nacionalnih manjina ostvaruju pravo nazočiti na saborskoj sjednici članstvom u Klubu nacionalnih manjina ili u nekom drugom saborskom klubu zastupnika. Zastupnik u raspravi može govoriti najdulje pet minuta, a predstavnici klubova zastupnika 10 minuta.

Predstavnik predlagatelja može govoriti u uvodnom dijelu rasprave ili na kraju rasprave najdulje 20 minuta. U slučaju zahtjeva za stankom predsjedavajući ju može odobriti u trajanju do pet minuta. Pravo na repliku po raspravi ima svaki klub zastupnika sukladno broju pripadajućih mjesta u sabornici.

Odredbe o broju zastupnika pojedinog kluba koji mogu nazočiti saborskoj sjednici ne primjenjuju se na predsjednika, odnosno potpredsjednika Sabora koji predsjedavaju sjednicom.

Sjednice saborskih radnih tijela mogu biti održane elektroničkim putem, odnosno audio ili videokonferencijskim putem. Osim u dvorani za saborske sjednice glasovanje može biti organizirano elektroničkim putem ili dizanjem ruke u jednoj ili više prostorija izvan nje, stoji u obrazloženju.

Predsjednik saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Željko Reiner podsjetio je na kronologiju zbivanja vezanih uz rad Hrvatskog sabora nakon proglašenja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj i potresa koji je pogodio Zagreb, izmještanja u Ininu zgradu u Šubićevoj te povratak u na Markov trg. Pojasnio je kako će u sabornici ubuduće moći biti broj zastupnika razmjeran broju članova klubova po modelu kako se utvrđuje broj pitanja za 'aktualac'.

To znači da će, nakon usvajanja izmjena Poslovnika, umjesto 30 kako je predviđalo prvotno 'krizno' rješenje, u sabornici sada istodobno moći boraviti 40 zastupnika.

Peđa Grbin (Klub SDP-a) najavio je potporu predloženim izmjenama Poslovnika, jer se njima rad u Saboru dovodi u poslovničke okvire te je izrazio uvjerenje kako su u skladu s Ustavom, jer će se svakom zastupniku omogućiti rasprava o svakoj točki dnevnog reda.

Arsen Bauk (SDP) također smatra kako će se njima olakšati rad saborskih klubova i sudjelovanje u raspravi, odnosno repliciranje predlagateljima zakona.

Grmoja: Ni jedna normalna zemlja nema izbore u ljeto

Nikola Grmoja (Klub Mosta) izrazio je nezadovoljstvo što svi zastupnici nemaju jednaka prava sudjelovanja u saborskoj raspravi navodeći primjer Mostove zastupnice Ines Strenje koja strahuje za svoje zdravlje, a ujedno je i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo te je predložio uvođenje videokonferencije.

Osvrnuvši se na najavu održavanja parlamentarnih izbora u srpnju rekao je kako ni jedna normalna zemlja nema izbore na ljeto te dodao kako se građane pozivalo da ostanu doma, a sad će ih se pozivati da stoje u redu na suncu držeći razmak čekajući na glasovanje prethodno namazani kremama za sunčanje.

Njegov stranački kolega Miro Bulj rekao je kako ćemo vjerojatno imati "bikini" izbore bez obzira na koronavirus, birače će se na glasovanje voziti autobusima i kamionima.

Bačić: Izbori kada se steknu epidemiološki uvjeti

Branko Bačić (HDZ) odbacio je takve tvrdnje rekavši kako će se izbori održati kada se steknu epidemiološki uvjeti kako ne bismo došli u situaciju da ih se ne može održati. Izbori su bili održavani i u kolovozu pa to nije bio problem, rekao je Bačić podsjetivši da Sabor ionako zasjeda do 15. srpnja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovića rekao je nakon sjednice saborskoga Predsjedništva kako će se izmjenama Poslovnika definirati situaciju epidemije odnosno globalne pandemije i težiti da se vodi račun o proporcionalnosti. Oni klubovi koji imaju veći broj zastupnika i zastupnica imali bi i veći broj nazočnih u sabornici i mogućnost većeg broja rasprava u odnosu na klubove koji su manji”, najavio je.

  • +34
Zastupnici u Saboru glasali i ručno i elektroničkim putem Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj