RASKOL U GRADSKOM SDP-U

'Milanoviću, želiš li pobijediti na izborima u Splitu?'

18.04.2013 u 15:20

Bionic
Reading

SDP-ov prvoborac u Splitu Vinko Bajrović Capo isključen je iz stranke na sjednici Gradskog odbora u nedjelju navečer zbog izjava o njihovom kandidatu za gradonačelnika Ivi Baldasaru, kojemu je još u svibnju ove godine predvidio neuspjeh na izborima. Od 41 člana Gradskog odbora, na sastanku je bilo njih 28, a nakon polusatne rasprave odluka je usvojena sa 26 glasova 'za'

Šest mjeseci uoči izbora, u SDP-u pokušavaju umanjiti značaj ovog 'mini raskola', no Bajrović kao jedan od njihovih najprepoznatljivijih članova se ne da: tvrdi da su ljudi okupljeni oko šefa stranke Marina Jurjevića 'nekorektni, nepošteni i nemoralni' te da ga podržavaju samo zato što su se 'dobro potkožili i profitirali - kao direktori tvrtki i članovi raznih upravnih vijeća i nadzornih odbora'.

'Moje 22 godine u stranci stale su u pola sata rasprave, iako svi oni vrlo dobro znaju što sam učinio i koliko sam dao stranci. Svjesni su da ne mogu pobijediti na lokalnim izborima pa sada taj teret pokušavaju svaliti na moja leđa. Što sam uopće zgriješio? To što sam još u svibnju da signal da neće ići na dobro i da kandidat SDP-a ima hipoteku što je od 1990. do 1998. bio u inozemstvu.To se ne može izbjeći, a članovi Gradskog odbora slušaju što im Jurjević kaže jer im je pomogao', kazao je Bajrović tportalu.


'To nije moje društvo! Nisam 'izbačen iz partije', već samo isključen iz tog nevaljalog društva, no svejedno ostajem socijaldemokrat do kraja života. Samo, pitam se kako će neki od njih imati morala sresti me i pozdraviti na ulici?' dodao je ovaj profesor matematike i dugogodišnji košarkaški djelatnik. Decidirano je odbio svaku mogućnost kandidiranja na lokalnim izborima u svibnju, iako ima ponude i od stranaka i od nezavisnih lista, no ima savjet za predsjednika stranke Zorana Milanovića

'Kao što će u srijedu riješiti stvar u Zagrebu, još ima vremena da u Splitu pronađe puno boljeg kandidata od Ive Baldasara! Nažalost, među četrdesetak članova Gradskog odbora ne vidim zrelu osobu koja bi mogla voditi Split, no u gradu postoji jako puno pametnih i ozbiljnih ljudi. Evo, neka se obrati sveučilišnom profesoru Dejanu Kružiću, on je iznimno sposoban i u sebi ima jaka socijaldemokratska uvjerenja, pa što ako nije član stranke?' predložio je Bajrović.

Nakon isključenja iz stranke, kazao je, primio je puno poziva od SDP-ovaca, a posebno ga je razveselila čestitka Mate Arlovića i kompliment da je 'uvijek bio uspravan čovjek'.