REFERENDUM O REFERENDUMU

Milanoviću, sjećaš li se za što si glasao dok si bio u oporbi?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.01.2012 14:42
  • Objavljeno 04.01.2012 u 14:35
a Zoran Milanović i Davor Bernardić

a Zoran Milanović i Davor Bernardić

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozvala je danas Hrvatski sabor da se izjasni o planovima vezanim uz sudbinu režima referenduma građanskih inicijativa u što skorijem roku, a predsjednika Republike da se izjašnjavanjem o tom važnom pitanju stavi u službu Ustava koji ga određuje skrbnikom 'redovitog i usklađenog djelovanja te stabilnosti državne vlasti'

'Nedonošenjem odluke o raspisivanju referenduma o ublažavanju uvjeta referenduma građanskih inicijativa istodobno s referendumom o prijemu Hrvatske u EU, Sabor je iskazao prevrtljivost i nedosljednost kako u provođenju donesenih odluka, tako i u zastupanju iznesenih stavova', ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HUS-a Ozren Matijašević

Iz HUS-a pritom podsjećaju kako 10. lipnja 2010. Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nije prihvatio amandman Kluba zastupnika SDP-a na prijedlog za utvrđivanje nacrta promjene Ustava kojim se predlaže da se Ustavom propiše obveza raspisivanja referenduma ako to zatraži 5 posto od ukupnog broja birača

Od 10 nazočnih članova Odbora, većina je bila protiv tog prijedloga, pa su tri člana iz reda SDP-a ostala nadglasana, podsjećaju iz HUS-a i navode kako je riječ o Ingrid Antičević Marinović, Borisu Špremu, sadašnjem predsjedniku Sabora, te novom premijeru Zoranu Milanoviću

Danas, ističu iz HUS-a, koalicijska Vlada odbija mogućnost olakšavanja procedure raspisivanja referenduma građanskih inicijativa, ne želeći preuzeti obvezu prethodne Vlade koja se sporazumom sa sindikatima obvezala istodobno s referendumom o EU raspisati i referendum o referendumu.

U HUS-u smatraju i kako je žalosno da predsjednik Republike, koji je osobno zagovarao potpisivanje sporazuma Vlade i sindikata upravo u obliku u kojem je potpisan, uopće nije reagirao na događaje koji nagovještavaju izigravanje potpisanog sporazuma.

'Iskazana prevrtljivost vrha izvršne i zakonodavne vlasti opasan je signal partitokratskih tendencija Kukuriku koalicije. Nepoštivanjem potpisanih obveza prethodnika, napuštanjem javno zagovaranih ideja i nesklonošću povećanjem participacije građana u politici, Vlada daje naslutiti da bi razdoblje pred nama, pored očekivanog produbljivanja gospodarske krize, moglo dovesti i do neočekivanog deficita demokracije', tvrde iz HUS-a.

U priopćenju se navodi kako posebno žalosti činjenica da će izjašnjavanje građana o ulasku Hrvatske u EU 'propustiti priliku' da postane izjašnjavanje o sveobuhvatnom civilizacijskom iskoraku Hrvatske i prihvaćanju vrednota progresivnih društava.

Sindikati su dogovor o 'referendumu o referendumu' postigli s prethodnom Vladom, a nakon što su sindikati prikupili više od 717 tisuća potpisa za referendum protiv prijedloga Vlade o izmjenama i dopunama Zakona o radu, te poslije odluke Ustavnog suda da su, nakon što je Vlada povukla prijedlog, prestale postojati pretpostavke za održavanje referenduma.

Sindikalne su središnjice 23. studenog 2010. sklopile sporazum s Vladom dio kojeg se odnosi na održavanje referenduma o referendumu istovremeno s održavanjem referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Pitanje za 'referendum o referendumu' bilo bi: 'Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa bude 30 dana?'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi