reakcija s pantovčaka

Milanovićevo upozorenje: Nemojte izabrati šefa DORH-a koji je povezan s politikom

05.01.2024 u 12:59

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović oglasio se priopćenjem povodom pokretanja izbora za novog glavnog državnog odvjetnika

Izjavu predsjednika Milanovića prenosimo u cijelosti:

"Prema Ustavu Republike Hrvatske, članku 125., "Državno odvjetništvo je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i prava".

Takav ustavni položaj i zadaća Državnog odvjetništva, zajedno s ustavnom dužnošću koju imam kao Predsjednik Republike - a to je briga za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti - razlozi su zbog kojih držim potrebnim ukazati na veliku važnost izbora i imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Ne ulazeći u proceduru izbora i imenovanja glavnog državnog odvjetnika - koja je propisana Ustavom RH i koja će, vjerujem, biti poštovana - dužnost mi je upozoriti: DORH svoj ustavni položaj i zadaću može cjelovito ispuniti samo ako se na tu dužnost imenuje osobu koja je, naglašavam, politički i stranački posve neovisna, dokazano stručna i kvalificirana te neokaljanog profesionalnog i osobnog ugleda.

  • +16
Milanović na obilježavanju obljetnice osnutka "Puma" Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Svaka, današnja ili ranija, povezanost glavnog državnog odvjetnika s politikom i stranačkim interesima značila bi opasno kršenje samostalnosti i neovisnosti DORH-a što bi nedvojbeno otvorilo i sumnju u buduća postupanja te institucije.

Jer, glavni državni odvjetnik mora imati slobodne ruke za bespoštednu borbu protiv kriminala, korupcije i zlouporabe javnog novca bez obzira tko bio počinitelj, ali mora imati i hrabrosti - što je jednako važno - oduprijeti se svakom utjecaju i pritisku bez obzira od koga dolazio.

Glavni državni odvjetnik takvih osobina od državnog je interesa za Republiku Hrvatsku. Hrvatski građani s razlogom očekuju zamah u otkrivanju, progonu i sankcioniranju odgovornih za kršenja zakona. DORH nije jedini koji može i mora stati na kraj svim oblicima kršenja zakona, isto se očekuje od izvršne i od sudske vlasti. Ali, uloga glavnog državnog odvjetnika je presudna za neovisnu i dosljednu borbu protiv korupcije, pogodovanja i zlouporabe javnog novca.

  • +18
Milanović na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Bedekovčina Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Upravo zbog toga ističem važnost izbora novog glavnog državnog odvjetnika jer se ne smije nastaviti urušavanje neovisnosti i efikasnosti DORH-a kao ni gubljenje povjerenja javnosti u DORH, a čemu svjedočimo zadnjih godina.

Vodeći se svojom ustavnom zadaćom i željom da se u Hrvatskoj smanji i zaustavi pošast korupcije i zlouporabe javnog novca - koja opasno razara cijelo hrvatsko društvo i ugrožava sigurnost, razvoj i prosperitet Republike Hrvatske - pratit ću izbor novog glavnog državnog odvjetnika i bez zadrške upozoravati ne bude li taj izbor jamčio ostvarenje ustavnog položaja DORH-a kao samostalnog i neovisnog tijela.", piše u izjavi predsjednika Milanovića.