obljetnica hrz-a

Milanović: Hrvatska mora početi proizvoditi dio vlastitog naoružanja, to je vitalno

12.12.2023 u 14:36

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović i ministar obrane Ivan Anušić nazočili su obilježavanju 32. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu u Velikoj Gorici

'Hrvatska mora početi proizvoditi dio vlastitog naoružanja. Kada kažem dio, ne mislim na zrakoplove, helikoptere i složene sustave, već na streljivo, od osobnog kalibra do granata za topništvo. Ovaj rat u Ukrajini, ali i godine prije ovog rata, pokazuju da je to vitalno', kazao je Milanović na obilježavanju 32. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piše u priopćenju Ureda predsjednika.

Predsjednik je rekao da iako nije zagovaratelj državne intervencije u svemu, u nekim djelatnostima država može i mora biti jedini akter, a “to je proizvodnja streljiva”.

'Ako sebi dobro želimo morat ćemo se osloniti na vlastite snage i definirati ono što je moguće', rekao je Milanović. Čestitao je pripadnicima HRZ-a njihov dan i dodao da je ta grana Hrvatske vojske napokon 'došla tamo gdjje je trebala biti i ranije'.

Milanović i Anušić na obljetnici HRZ-a Izvor: Ured predsjednika RH / Autor: Marko Beljan

'U ovom trenutku, vi po opremljenosti i modernosti svog naoružanja i opreme prednjačite u Hrvatskoj vojsci', kazao je predsjednik i dodao da je opremanje HRZ-a jako skupo i da će dugo trajati. Čestitao je svim promaknutim i nagrađenim pripadnicima HRZ-a i poručio:

'Stojite na ramenima titana koji su prije 30 godina kretali iz nemogućega i ginuli. Takvo vrijeme više nije. Imate priliku i čast raditi u puno boljim uvjetima i služiti onom istom čemu su služili i vaši prethodnici'. Ministar obrane Ivan Anušić naglasio je da se samo ulaganjem u obranu može jamčiti sigurnost i mirna budućnost građanima.

'Ulaganja u obrambeni sektor najveća su od Domovinskog rata. Uz projekte nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale i opremanje helikopterima Black Hawk, tu je cijeli niz manjih projekata, ne samo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, već i u svim granama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Međutim, sva ova oprema i naoružanja ne vrijede ništa bez vas – pripadnika i pripadnica Oružanih snaga RH. Stoga ćemo nastaviti poboljšavati vaš materijalni položaj, uvjete rada i obuke. Vi ste ono najvrjednije što hrvatski narod ima', rekao je Anušić.