KRITIKA PRORAČUNA

Milanović: Vlada pokazuje da nema hrabrosti

21.11.2009 u 12:19

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je danas da će državni proračun za iduću godinu, kako ga predlaže Vlada, biti nominalno isti kao i za ovu godinu, prozivajući Banske dvore za izostanak hrabrosti u provođenju nužnih reformi za izlazak iz krize

'Proračun za iduću godinu nije nominalno različit od ovogodišnjeg proračuna. Vlada nam govori da nema volje, kapaciteta ni hrabrosti za reforme, za smanjenje javne potrošnje, i da manje-više namjerava raditi sve po starom', izjavio je Milanović na konferenciji koju su SDP-ovi Središnji savjet i Savjet za gospodarstvo i regionalni razvoj organizirali na temu 'Ekonomska kriza: uzroci, posljedice i rješenja'

Istaknuo je da takav, u ovoj za hrvatsko gospodarstvo i društvo izrazito teškoj situaciji, neprihvatljiv stav Vlade 'razgolićuje' činjenica da se europske države odlučuju na niz antirecesijskih mjera, koje već daju rezultate, a da hrvatska Vlada tu činjenicu ne želi uzeti uz obzir.

I SDP-ov ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić smatra da struktura proračuna za iduću godinu, prijedlog kojega je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru, nije dobra, nužnim ističući odustajanje od neproduktivnih investicija, te prebacivanje državnih potpora na sektore koji kratkoročno donose novostvorenu vrijednost. 'U današnje vrijeme Hrvatska nema ni jedne kune za neproduktivnu investiciju, posebno ne za one koje imaju povrat tek za 30 do 50 godina. Treba ulagati tamo gdje se izravno mogu stvoriti radna mjesta, jer će iduća godina biti borba za svako radno mjesto', kazao je Jurčić.

Više sudionika SDP-ove konferencije u svojim je obraćanjima isticalo da Hrvatska iz krize neće izaći sama od sebe, da slamku spasa ne treba tražiti u tome da EU polako izlazi iz krize i recesije, već da sustavno treba promijeniti svoju gospodarsku i fiskalnu politiku.

'Ne možete očekivati bolje rezultate ako ne promijenite ponašanje', poručio je Vladimir Gligorov, istraživač na bečkom Institutu za međunarodne ekonomske studije, ocijenivši da u dosadašnjoj politici vidi najvećeg krivca za, kako je rekao, neodrživo stanje hrvatskog gospodarstva, rast vanjskog duga do gotovo 100 posto BDP-a, nisku zaposlenost, neefikasnu i nepravednu fiskalnu politiku, prekomjerni uvoz i slabi izvoz.

'To su rezultati politike koja se vodila do ove krize. Sama kriza pokazala je neodrživost te politike', rekao je Gligorov.

Da Hrvatska korjenito mora mijenjati svoju politiku, kako gospodarsku, tako i fiskalnu i socijalnu, tvrdi i Branko Grčić, predsjednik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo i regionalni razvoj, ističući nužnim i hitnim okretanje proizvodnji i štednji, te promjenu uloge države iz glavne u sporednog gospodarskog aktera.

'Ekonomska neovisnost uvjet je zdravog gospodarstva', poručio je Grčić.

Na skupu je sudjelovao i SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović, koji je novinarima izjavio da predsjednik države, kroz svoju ulogu skrbnika za funkcioniranje institucija, može 'kapitalizirati' jedan od ključnih ciljeva za Hrvatsku - borbu protiv korupcije i time boljitak za hrvatsko gospodarstvo i društvo. 'U Hrvatskoj nema stranih investicija jer vlada korupcija i ni jedan ozbiljan investitor ne želi ulagati kada svaki papir mora platiti', rekao je.