UGODNO IZNENAĐENJE

Cijeli Mississippi proglasio 22. rujna Danom hrvatske baštine, Milanović: Dođite na Brač

23.09.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Radni posjet Sjedinjenim Državama hrvatski predsjednik Zoran Milanović nastavio je u petak u Biloxiju, u saveznoj državi Mississippi, gdje je posjetio hrvatsku zajednicu i sastao se s gradonačelnikom Biloxija Andrewom Gilichem koji je i sam porijeklom Hrvat, priopćeno je iz Ureda predsjednika

Na svečanosti u gradskoj vijećnici Biloxija, a u povodu posjeta predsjednika Milanovića, gradonačelnik Gilich je 22. rujna proglasio Danom hrvatske baštine u gradu Biloxiju, a isto je učinio i guverner Mississippija Tate Reeves za područje cijele savezne države Mississippi, navodi se u priopćenju.

Milanović je na svečanosti rekao kako je ugodno iznenađen organiziranošću i povezanošću Hrvata koji žive u toj saveznoj američkoj državi s Hrvatskom. Riječ je o zajednici iseljenika uglavnom iz Dalmacije koja je pronašla svoj dom na obali Biloxija. „Ova zajednica iseljenika s dalmatinskih otoka, odakle je većina svih hrvatskih iseljenika – posebice s Brača i Hvara – i nekih dijelova dalmatinskog zaleđa, odakle je gradonačelnik Biloxija, iznenađenje je”, rekao je predsjednik Milanović koji je prvi hrvatski predsjednik, ali ujedno i prvi hrvatski državni dužnosnik, koji je posjetio Hrvate u Biloxiju.

  • +15
Zoran Milanović sa suprugom Sanjom u SAD-u Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika RH / Ana Marija Katić

Milanović je istaknuo važnost pomorskog nasljeđa hrvatskog naroda te njegovu dugogodišnju povezanost s morem: „Hrvati su jedini slavenski narod koji su pomorci. Živimo od mora, uz more i s morem stoljećima i sve se bazira na tome, od inovacija do prihoda.“ Govoreći o povijesti iseljavanja Hrvata u Mississippi, kazao je kako iz razgovora s njima vidi da mnogi znaju za otok s kojeg su došli – otok Brač. „Dođite na Brač uvjerite se sami, ali siguran sam da će vam se svidjeti i da ćete zavoljeti zemlju svojih predaka“, poručio je Milanović članovima hrvatske zajednice.

Hrvati su u Biloxi, u Mississipi, počeli dolaziti početkom 20. stoljeća, najviše s otoka Brača. Bavili su se uglavnom škamparanjem, čime se bave i dalje, ali novi naraštaji se bave i drugim profesijama.

Uz gradonačelnika Biloxija i guvernera Mississippija, na svečanosti su bili i američki senatori Roger Wicker i Cindy Hyde-Smith, te kongresmen Mike Ezell.

Milanović će u subotu posjetiti hrvatsku zajednicu u New Orleansu, gdje će sudjelovati na svečanosti otvaranja novog Hrvatskog doma, navodi se u priopćenju.