'NE TREBA DIZATI TENZIJE'

Milanović u čudu što Kosor nije ranije otišla na Kosovo

27.08.2011 u 20:12

Bionic
Reading

Hrvatska sama vodi svoju vanjsku politiku, a čudno je da se posjet Kosovu nije dogodio već ranije, kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović komentirajući za Dnevnik HTV-a burne reakcije iz Srbije na posjet hrvatske premijerke Jadranke Kosor Kosovu

'Mi vodimo svoju vanjsku politiku, mi odlučujemo kamo i kada ćemo ići', rekao je Milanović u središnjem Dnevniku HTV-a, odgovarajući na novinarsko pitanje podržava li posjet premijerke Jadranke Kosor Kosovu. Stvari su tu vrlo jasne, rekao je Milanović, koji smatra da oko toga više ne treba dizati tenzije.

Odnose s Kosovom i sa Srbijom ocijenio je delikatnima te smatra da im treba pristupati s jako puno pažnje i opreza, ali i istaknuo je da ga čudi što se premijerkin posjet Kosovu nije dogodio ranije. 'Da sam na njezinu mjestu, da ja vodim vladu, ja bih na Kosovo otišao i ranije', istaknuo je Milanović koji smatra da ovako ostaje dojam da je sve to tempirano za predizbornu kampanju.

Istaknuo je i da njega u odnosima i s Kosovom i sa Srbijom u prvom redu zanima posao, radna mjesta, prosperitet i plasman naših proizvoda i poduzeća kojima je to prirodan prostor legalnog i legitimnog širenja. 'To me zanima i to ne smijemo ni jednom akcijom ugroziti', istaknuo je Milanović.

Na novinarsko pitanje bi li i on, poput premijerke, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti uputio pozdrav hrvatskim generalima i haškim optuženicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, što su iz Srbije također osudili, Milanović nije izravno odgovorio, međutim istaknuo je da sve što se radi treba biti rukovođeno ciljem da se tim ljudima pomogne.

'Ako svi smatramo, a smatramo, da su presude generalima nepravedne, da su preoštre, odnosno da uopće nema te krivnje, onda sve što radimo i govorimo treba biti rukovođeno ciljem da se tim ljudima pomogne, da im se ne ugrožava pozicija. Time bih se rukovodio', rekao je dodavši da bi činio sve da njihovu poziciju ni na koji način dodatno ne pogoršava.

Govoreći o izbornom programu Kastavske skupine istaknuo je da su u fazi njegova usuglašavanja te da među članovima skupine nema praktički nikakvih značajnijih razlika.

'HDZ-ov road show traje već dva mjeseca'

Ranije je okupljenim novinarima Milanović na pitanje da prokomentira izjavu ministra i potpredsjednika HDZ-a Petra Čobankovića da obilaze gradove samo u vrijeme kampanje, kazao da ne može vjerovati da netko iz HDZ-a govori o obilaženju Hrvatske.

'Oni su road show već dva mjeseca, to je jedino što rade. Mi smo u Vukovaru bili mnogo puta, tamo je SDP pobijedio sam. Tamo sam bio 20 puta i nikada nisam dolazio manipulirati ljudima. Uvijek smo okupljali Hrvate i Srbe i zato smo pobijedili', kazao je Milanović, koji je s Radimirom Čačićem, čelnikom HNS-a, posjetio Špancirfest.

'Naši ciljevi su jasni - turizam, ali profitan i tijekom cijele godine, hrana, energetika i ono infrastrukture što nam još treba. To će biti okosnica našeg izbornog programa', poručio je. Ponovio je i da se u Hrvatskoj prije izbora može očekivati 'tsunami dobrih namjera', ali i da je razlika u tome tko će to provesti. 'Ovi izbori su bitka za povjerenje ljudi, ne da im se proda priča i da ih se nasamari, nego da im se iskreno kaže što nas čeka i kako to postići', istaknuo je.

Milanović je komentirao i nedavni intervju stranačkog kolege Slavka Linića, u kojemu je rekao da bi on (Milanović) ako postane premijer, trebao nekom drugom prepustiti mjesto predsjednika stranke. Premda ni na pitanje što on misli trebaju li te dvije funkcije biti odvojene Milanović nije odgovorio, rekao je da je SDP demokratska stranka, da su ti stavovi poznati i od ranije te da članovi imaju pravo govoriti ono što misle, ali i da će ako dobije povjerenje građana, u skladu s europskom praksom, voditi vladu, a povjerenje stranke tražiti od članova.