APEL NA FACEBOOKU

Milanović traži od banaka beskamatnu odgodu otplate kredita na godinu dana

15.04.2020 u 15:26

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović apelirao je na banke da osobama pogođenima krizom omoguće moratorij otplate kredita na 12 mjeseci, što je u Saboru danas zatražio i SDP-ov zastupnik Boris Lalovac

U objavi na Facebooku Milanović upozorava banke da moratorij kakav sad nude nije olakšanje za dužnike, već povećanje ukupnih kreditnih obaveza.

'Pozivam banke da ponude moratorij na 12 mjeseci, bez obračuna kamata, radnicima, samozaposlenima, obrtnicima i mikro poduzetnicima koji su pogođeni krizom izazvanom pandemijom COVID 19 i to po jasno utvrđenim kriterijima. Budući da navedene kategorije dužnika u normalnim uvjetima poslovanja najurednije izvršavaju svoje obveze prema bankama te da je u navedenom razdoblju HNB 'olabavio' supervizorske mjere spram bankarskog sektora, ovaj potez pokazao bi kako banke aktivno sudjeluju u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti. Ono što banke sada nude, uobičajeni je moratorij u vrijeme kada je situacija normalna. Moratorij kakav banke sada nude, u kojemu se obračunavaju kamate, nije nikakvo olakšanje za dužnike, nego je to naprotiv u konačnici povećanje ukupnih kreditnih obveza, a pritom se još mora platiti i solemnizacija. U budućnosti će banke, uslijed faze poticanja ekonomije i rasta kreditiranja, moći nadoknaditi eventualne gubitke koje će pretrpjeti zbog sudjelovanja u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti. U tome duhu, pozivam banke da svoje ponude moratorija prilagode vremenu i trenutku u kojemu živimo', napisao je Milanović na Facebooku.

Podsjetimo, inicijativu za jednogodišnji moratorij otplate kredita u ime SDP-a u srijedu je u Hrvatskom saboru predstavio i zastupnik Boris Lalovac, nekadašnji ministar financija u Milanovićevoj vladi koji se bankama već suprotstavio prije nekoliko godina kad je Milanovićeva vlada bankama nametnula zakonsku obavezu konverzije kredita iz švicarskih franaka u euro.

'Ovih dana vidimo da su banke izašle u javnost s moratorijem od tri mjeseca, ali da su dodatno opteretile građane kroz raznorazne ovjere takvih ugovora. To je nepotrebno i Vlada treba intervenirati' istaknuo je Lalovac i pojasnio zašto SDP traži moratorij na kredite od godine dana. 'Svi građani kojima Vlada isplaćuje minimalnu plaću, njih oko 550 000, oni se u lipnju i srpnju neće imati vratiti u koje gospodarstvo. To je problem. Gospodarstvo će tek u lipnju i srpnju startati od nule. Sva ova fiktivna zaposlenost će tada eruptirati u nezaposlenost. Vlada nema nikakvih instrumenata da poslodavci zadrže te radnike i nakon ova tri mjeseca. Pogotovo, imamo problem oko isplata plaća, Vlada mora osigurati zabranu isplate bilo kakve dobiti iz prethodnih godina.'