spasili tita

Milanović se sjetio 'nesalomljivih Dalmatinki i Dalmatinaca' koji su stradali kod Donjih Bara tijekom bitke na Sutjesci

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 09.06.2020 21:38
  • Objavljeno 09.06.2020 u 21:30
Spomenik na Gornjim Barama

Spomenik na Gornjim Barama

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Facebook

Predsjednik Zoran Milanović na Facebooku je odao počast 'nesalomljivim Dalmatinkama i Dalmatincima' koji su poginuli kod tijekom bitke na Sutjesci 1943. godine

U borbama vođenim u svibnju i lipnju 1943. godine oko 127.000 okupatorskih i kvislinških vojnika okružilo je nešto više od 20.000 partizana u nastojanju da uništi glavninu narodnooslobodilačke vojske i zarobi Josipa Broza Tita. Više od 7500 partizana u tim je borbama poginulo a među njima je bilo više od 4000 Hrvata, pretežito iz Dalmacije. Samo je Druga dalmatinska brigada imala više od 1600 boraca a tijekom višemjesečnih borbi uz današnje granično područje između BiH i Crne Gore, koje su kulminirale bitkom na Sutjesci, poginulo je njih 715.

Predstojnik ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić položio je u utorak vijenac na spomenik partizanima poginulima 1943. na Sutjesci odajući na taj način i počast tisućama boraca iz Hrvatske koji su tamo izgubili život u borbi protiv nacista

Miljenić je na Tjentište u BiH došao kao osobni izaslanik predsjednika Zorana Milanovića i položio je vijenac na spomen-kosturnicu uz monumentalni spomenik podignut 1971. godine u Dolini heroja gdje su pokopani ostaci 3301 poginulog partizana.

<<<Za jedne herojska prekretnica, a za druge mit, no svi se slažu: 'Sutjesku' su iznijeli Hrvati>>>

Vijenac je položio i na spomen obilježje u Donjim Barama, mjestu na kojemu su borci Druge dalmatinske brigade u višednevnim teškm borbama u lipnju 1943. godine osigurali izvlačenje iz okruženja glavnine partizanskih snaga kao i Vrhovnog štaba i Tita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!