prijepori oko bih

Milanović sa summita NATO-a u Bruxellesu: Nazvao me glavni tajnik i to je riješeno u pola minute...To je mala stvar za ovaj summit, ali za nas to je bigfoot, sasquatch

14.06.2021 u 13:07

Bionic
Reading

Čelnici NATO-a u ponedjeljak će otvoriti novo poglavlje u transatlantskim odnosima na samitu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na kojem će prvi put razgovarati o klimatskim promjenama, Rusiji i kineskom vojnom usponu nastojeći zaboraviti turbulentne godine Donalda Trumpa. Na summitu je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je dao izjavu

Potvrdio je kako je nakon njegove poruke - da neće dati suglasnost za završnu deklaraciju summita, ako u njoj ne budu spomenuti Daytonski ugovor i konstitutivnost triju naroda u BiH - spor ipak izglađen, javlja HRT.

'Nakon šest dana ignoriranja i potpune gluhoće na našu molbu da se u završnoj deklaraciji uopće spomene Daytonski sporazum kao osnova funkcioniranja BiH, morali smo reći da ćemo se suprotstaviti konsenzusu. I razgovarao sam, nazvao me glavni tajnik jučer oko 15 sati i to je riješeno u pola minute', rekao je Milanović.

Milanović je jučer rezolutno poručio da 'neće proći' deklaracija NATO-a bez spomena Daytona i sva tri naroda.

Čelnici NATO-a u ponedjeljak će otvoriti novo poglavlje u transatlantskim odnosima na samitu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na kojem će prvi put razgovarati o klimatskim promjenama, Rusiji i kineskom vojnom usponu nastojeći zaboraviti turbulentne godine Donalda Trumpa.

Trideset čelnika zemalja članica, među njima je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, trebali bi sa samita odaslati poruku sve agresivnijoj Rusiji, tradicionalnom protivniku saveza, ali i sve jačoj Kini na svjetskoj sceni te razgovarati o sigurnosnim prijetnjama povezanima s klimatskim promjenama, kibernetičkoj sigurnosti te novoj vojnoj tehnologiji.