nategnuti odnosi

Milanović ovih dana stiže u BiH, zaobilazi Sarajevo kako je i obećao te odlazi u Novu Bilu

09.12.2021 u 13:10

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović planira doći na obilježavanje 28. obljetnice Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu, a koje će se održati 19. prosinca, potvrđeno je iz Ureda predsjednika

Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu bio je humanitarni konvoj od 99 šlepera, koji se 14 dana u prosincu 1993. probijao s lijekovima i hranom prema improviziranoj bolnici smještenoj u crkvi u Novoj Biloj. U tom je mjestu bila enklava u koju su pobjegli Hrvati iz okolnih mjesta.

Bijeli put, konvoj za Novu Bilu Izvor: Društvene mreže / Autor: Ivan Garic

Pojedini mediji u BiH kažu kako ovaj posjet neće imati službeni karakter jer Milanović krši diplomatski protokol i zaobilazi Sarajevo.

U posjet BiH stiže u ozračju narušenih odnosa sa službenim Sarajevom. Milanović je stao na stranu Milorada Dodika, kojeg je podržao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović oko zakona koji je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, kojim se negiranje genocida u Srebrenici proglašava kaznenim djelom.

Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milanović je nazvao udbašem i starletom mudžahedina.

  • +6
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, Milanović je ranije ove godine kazao da u Sarajevo ne misli ići dok se 'neke stvari ne riješe' misleći na to da Hrvate u Predsjedništvu BiH ne predstavlja predstavnik hrvatskog naroda.