posjet lokvama

Milanović o navijačima u Grčkoj: Oni su tamo kao ratni zarobljenici

22.08.2023 u 17:48

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Lokve povodom obilježavanja 30 godina općine.

Predsjednik je imao i prigodno obraćanje. Demografija je tema političara od 1990., rekao je i istaknuo da nemamo rješenje za mali broj Hrvata. Dodao je kako će padati još neko vrijeme, te istaknuo da treba zadržati način života, prenosi HRT.

Za situaciju s navijačima u Grčkoj rekao je da ne vidi vladavinu prava.

'Ne mogu te dugo bez pravne osnove držati lišenog slobode. Ako BBB pokušaju uklopiti u neko kolektivno kazneno djelo, koje proizlazi iz pripadnosti nekog organizaciji, radi toga se ne zadržava ljude u zatvoru. To je čista politika, na to smo navikli iz tih dijelova Europe. Prvih pet dana koliko se može držati ljude, treba odvojiti "žito", onima koji su krivi sudi, a ostali doma. Ovo je politička farsa u kojoj Vlada mora pokazati i stvoriti dojam da je učinila sve što može, a ne može puno', kazao je Milanović.

  • +8
Zoran Milanović u Lokvama Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

'Oni su tamo ratni zarobljenici, onda nek ih tretiraju prema pravilima ratnog prava pa ćemo zamijeniti ljude, skupit ćemo mi sto Grka, zato jer su bacali papiriće. Znam da će netko reći poginuo je čovjek. Da, grozno, ali nisu išli tamo s namjerom da ga ubiju. Niti su imali naoružanje, jer ne bi prošli granicu. To je cijeli niz barijera zdravog razuma koji jasno ukazuje da se radi o političkoj svinjariji', ističe.

U početku paziš što govoriš da ljudima ne naškodiš, dodaje, ali već su im naškodili.

Predsjednik Milanović na temu pritvorenih hrvatskih navijača u Grčkoj Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić / CROPIX

'Ovo što se radi je tema za Europski parlament, koji ne zasjeda, ali gdje su pita, naši parlamentarci. Ne zasjeda parlament, ali to te ne spriječava da održiš presicu. Glavno da lovica sjeda, nisam ja taj koji o tome treba govoriti, ali drago mi je da smo se Plenković i ja složili u principu u onom bitnom - da je ovo nedopustivo. To su naši ljudi, naši mangupi, nisu ratni zločinci. Mi smo ljude koji su bili optuženi za ratne zločine svejedno tretirali na određeni način i posjećivali ih. Prema tome što je sporno da ministri posjete obične navijače. Gdje je parlamentarna elita? Bave se ugroženim mediteranskim vrstama, to mogu i ja', rekao je Milanović.