obavještajna suradnja

Plenković pojasnio što šef SOA-e radi u Ateni

22.08.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije iz Atene, gdje se sastao s grčkim kolegom

Plenković je istaknuo da je imao i sastanak s Volodimirom Zelenskim te mu još jednom pružio potporu i naglasio da će Hrvatska pomoći Ukrajini po pitanju razminiranja.

'Imamo inicijativu s ukrajinskim tužiteljima, tako da ćemo i na tom području podijeliti iskustvo. Razgovarali smo i o inicijativi da se iskoriste hrvatske luke za izvoz žita te ćemo nastaviti s političkom i vojnom pomoći. Na Vladi ćemo u ponedjeljak imati novi paket pomoći Ukrajini od oko 30 milijuna eura, a ranije smo dali 160 milijuna eura. Znači, polako se približavamo toj cifri od 200 milijuna eura', rekao je, prenosi N1.

  • +15
Andrej Plenković u Ateni Izvor: Licencirane fotografije / Autor: F.KLEN/Vlada RH

Otkrio je da se na sastanku u Ateni raspravljalo o novoj tranši potpore od milijardu i pol eura iz sredstava EU-a.

'Cijeli boravak ovdje je bio vrlo koristan i dobro je da se i na ovakav način susrećemo', dodao je. Napomenuo je da je već iz hrvatskih luka izvezeno dosta žita, ali s novim momentima u Crnom moru tema se dodatno otvara. 'Poanta je da ovo bude tranzit kroz Hrvatsku u treće zemlje', tvrdi i napominje da je Ukrajina zahvalna na pomoći.

Što se tiče pritvorenih navijača, kaže da se oni brinu o svim hrvatskim državljanima. 'Ovo je neobična situacija gdje imamo više od stotinu osoba pritvorenih u prijateljskoj zemlji, kojoj danas šaljemo još jedan kanader koji će pomoći gašenju požara. Cilj ovoga posjeta je da pomognemo našim državljanima i da vratimo odnose s Grčkom na onu razinu na koju smo ih doveli. Postoji negativna reputacija Hrvatske u grčkoj javnosti, no pojasnili smo sve što je Hrvatska spremna učiniti da grčkom pravosuđu olakšamo ovaj postupak i da se istraga privede što prije do kraja', rekao je. Na pitanja dolaska šefa SOA-e Daniela Markića u Atenu kaže da već dugo surađuju s grčkom obavještajnom službom.

'Važno je da se i na toj razini razmijene informacije i zato je on i bio danas s nama', dodao je. Što se tiče preuzimanja kaznenog postupka, rekao je da su oni spremni, ali da to ovisi o grčkim vlastima.