predsjednik u austriji

Milanović o migrantima: Nitko ne voli vidjeti suzavac! Više nije 2015. - da sam danas premijer, ne znam kako bih postupio

02.03.2020 u 13:11

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je bio u službenom posjetu Austriji te se sastao s kolegom Alexanderom van der Bellenom

'Bila nam je obojici velika želja da održimo ovaj posjet odmah nakon formalne inauguracije gospodina Milanovića, a on je stigao u službeni posjet Austriji i ovu gestu znamo cijeniti. Hrvatska i Austrija, kao što smo naglasili u našim razgovorima, vrlo su dobri susjedi, vezani uskim, bliskim, prijateljskim vezama, moglo bi se reći gotovo obiteljskim vezama, ne samo zbog naših gradišćanskih Hrvata. Živimo prednosti dviju susjednih zemalja bez zajedničke granice, ali nekad je to i od prednosti', kazao je Van der Bellen.

  • +6
Zoran Milanović u posjetu austrijskom predsjedniku Alexandru van der Bellenu Izvor: EPA / Autor: DANIEL NOVOTNY

Hrvatski predsjednik istaknuo je da mu nije bilo svejedno kamo će otići u prvi službeni posjet. Bio je u Sloveniji prije nekoliko dana. 'I Slovenija i Austrija su naši susjedi, Slovenija u doslovnom smislu, a Austrija u povijesnom, socijalnom i ekonomskom smislu riječi. Drago mi je da sam ovdje prvi put kao predsjednik Republike Hrvatske i vjerujem da ćemo surađivati u toku mog i vašeg mandata', naveo je Milanović.

Odgovarajući na pitanja o novom migrantskom valu koji prijeti Europi, Milanović je kazao da je prošlo pet godina od velike migrantske krize i da su od tada usvojene neke lekcije.

'Nemoguće je da se ponovi takav izbjeglički val s obzirom na ono što smo tada doživjeli', kazao je Milanović.

Kazao je i da danas govoriti da se radi o ljudima koji su ugroženi u Turskoj ne odgovara istini, a nije odgovaralo 2015., ali su zbog drugih stavova i zbog stava Angele Merkel tada postupali drukčije. 'Pojam prognanika i pravila non refoulement, odnosno zabrane vraćanja onoga tko traži azil i zaštitu stavlja se u drugi kontekst. Ovo što gledamo politička je borba i manipuliranje ljudima', rekao je Milanović.

Poručio je da Turskoj treba pomoći jer je prva zemlja na udaru. 'Ne likujem zbog toga što je Turska prva država, ali tako stvari stoje', kazao je Milanović.

Austrijski predsjednik Van der Bellen kazao je da druge članice Europske unije ne smiju ostaviti same Grčku i Bugarsku da se bore s tim problemom. 'Meni nije poznato što to Erdogan želi postići. Potrebno je razgovarati s Erdoganom o tome što uopće želi jer 3,5 milijuna izbjeglica iz Sirije živi u Turskoj. Svi govore o prijetnji, ali pitanje je čime se ovdje uopće prijeti', poručio je Van der Bellen.

Naglasio je da sve ovisi o situaciji u Siriji i dok se to ne riješi, uvijek ćemo biti u ovakvoj situaciji.

Odgovarajući na pitanje o upotrebi suzavca grčke policije protiv migranata, Milanović je kazao da se Grčkoj prije pet godina prigovaralo da namjerno pušta izbjeglice prema Europi.

'Danas, kad Grčka poduzima nešto, vjerojatno će se kritizirati što to poduzima. Što da Grčka radi? Što god da radi, ne valja. Jedino da na svom teritoriju zadrži veći broj ljudi koji žele ići u Beč, München, Stockholm. Nitko ne voli vidjeti ispaljen suzavac, a kako bih postupio da sam danas predsjednik hrvatske Vlade, ne znam, ali radit ću na tome da zaštitim hrvatske interese', rekao je Milanović.