na drugom kontinentu

Milanović na samitu NATO-a u Americi, družio se i s hrvatskom zajednicom

10.07.2024 u 11:28

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nazočio je u utorak u Washingtonu svečanom obilježavanju 75. obljetnice NATO-a, a u obraćanju uzvanicima na prijemu za hrvatsko-američku zajednicu i američke prijatelje Hrvatske posebno je istaknuo ugled i značaj hrvatske zajednice u Americi, priopćeno je iz Ureda predsjednika

„Neću ulaziti u unutarnja politička pitanja Hrvatske jer ona uglavnom služe za razdvajanje i razjedinjavanje. Postoje stvari oko kojih se slažemo i postoje stvari oko kojih se ne slažemo. Međutim, kada ispred sebe vidim tako naprednu i uspješnu zajednicu ljudi koji se okupljaju ovdje samo zbog jednostavne prilike da zajedno piju i razmišljaju o Hrvatskoj, to mi ispunjava srce optimizmom i uvjerenjem da sve ovo što radim godinama nije bilo uzalud“, rekao je između ostaloga predsjednik Milanović na prijemu koji je organiziralo veleposlanstvo RH u Washingtonu.

Milanović je posebno pozdravio gradonačelnika Biloxija, Andrewa Gilicha, koji je doputovao čak iz Mississippija samo kako bi prisustvovao svečanosti. U tom je smislu izrazio zahvalnost gradonačelniku Gilichu na dolasku, ističući važnost takvih susreta za jačanje veza i produbljivanje razumijevanja među narodima, priopćeno je. Na prijemu u veleposlanstvu bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid, koji je također stigao u Washington zbog NATO summita.

Milanović je u utorak, zajedno sa svim šefovima država i vlada članica NATO-a, sudjelovao na svečanom obilježavanju 75 godina postojanja NATO-a, čime je ujedno započeo i godišnji sastanak na vrhu Saveza.

Svečanost održana u Andrew W. Mellon auditoriju - a uoči današnjeg sastanka šefova država i vlada NATO članica - iskorištena je kako bi se podsjetilo na razloge i povijest osnivanja NATO-a, ali i na današnju ulogu Saveza o čemu su na svečanosti govorili predsjednik SAD-a Joe Biden i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Na marginama NATO summita predsjednik Milanović sastao se s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani s kojom je razgovarao o naporima Kosova vezanim uz euroatlantske integracije. Predsjednica Osmani zahvalila je predsjedniku Milanoviću što jasno i čvrsto podržava Kosovo na putu prema članstvu u NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama. Razgovarali su i o aktualnim događajima u jugoistočnoj Europi te potvrdili zajedničku predanost za nastavak produbljivanja odnosa između dviju država, priopćeno je iz Ureda predsjednika.