O TIKVAMA, LUSTRACIJI I KOMUNISTIMA

Milanović: Ja sam kandidat kojeg se HDZ boji, a Brkiću će se rugati cijela nacija

23.02.2016 u 21:17

Bionic
Reading

Zoran Milanović ne osjeća se odgovornim za sve oštriju retoriku u društvu, pred njim je borba za pobjedu u SDP-u u koju ne sumnja, a HDZ je prazan kao tikva i zato ljude plaši lustracijom i komunistima dok će se Milijanu Brkiću smijati cijela nacija, kazao je, između ostalog, bivši premijer i vođa oporbe te šef SDP-a Zoran Milanović gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV

Izbore smo 2003. kada je Ivica Račan bio predsjednik izgubili, ali ovi izbori su završili nekakvom kvazi Vladom, sad smo dobili više nego 2003., ali u Vladi nismo. Izgubili smo iz penala, ofsajda ili u produžecima, kako hoćete. I moj protukandidat Zlatko Komadina je izjavio da je znao da će biti takav rezultat, to potpisao prije izbora. Istina, nismo formirali vladu, nismo dobili izbore, moglo je završiti i drugačije, kazao je bivši premijer i šef SDP-a Zoran Milanović gostujući u emisiji Veto na Jabuci i dodao da se osjeća odgovornim jer SDP nije na vlasti.

Kada pobjeđujemo zaslužni su drugi, a kada ne, kriv sam ja, rekao je Milanović i dodao da su u njegove četiri godine mandata, prve tri bile izrazito teške i da je normalno da se dio birača razočarao.

Ustvrdio je i da 2003. nitko od Račana nije tražio ostavku kad je SDP izgubio parlamentarne izbore, a ove stranačke Milanović ne kani izgubiti, i misli voditi stranku još neko vrijeme. Ne predugo, istaknuo je dodavši da život nosi nove izazove, ali ako bude zdravlja i energije, ima iskustva da može sa zdravom ambicijom ići dalje.

Priznao je i ambiciju da opet bude premijer i vrati SDP na vlast te naglasio da predsjednik SDP-a mora biti osoba koja je u svakom trenutku spremna biti premijer Hrvatske, dometnuvši da je tu još nekoliko godina da služi kao predsjednik stranke i da se bori za vlast, a ima iskustva i nema puno godina. Milanović je opetovao da SDP treba biti pokretač promjena u hrvatskom društvu jer da je do HDZ-a, ništa se u Hrvatskoj ne bi mijenjalo.

Što se pak tiče postizbornog pregovaranja s Mostom, zaključio je da se ništa nije moglo promijeniti i da to više ne želi niti spominjati. Mi smo tada uživali najveći legitimitet, ali nekakav legitimitet imao je i Božo Petrov, a ja sam imao legitimitet ponuditi mjesto premijera Petrovu kao vođa tima i pregovarač, a onda polažem račune Glavnom odboru SDP-a, podsjetio je ipak Milanović.

Osvrnuvši se na mandat svoje Vlade, požalio se da je situacija bila jako teška i komplicirana, ali da bi sada možda nekim stvarima prišao malo lukavije. Podcijenio sam rušilačku ideju desnice pa i Katoličke crkve da nas se pokazuje kao nenarodnu vlast, nisam bio dovoljno čvrst, priznao je Milanović pa ponovio da je HDZ prazan kao tikva, obezdušen i nema više drugog cilja, nego plašiti narod komunistima, Srbima i lupetati o lustraciji.

Seebe ne smatra odgovornim za opetovane rasprave o ustašama i komunistima jer kako je istaknuo, ne potiče SDP priče o lustraciji i komunistima, nije SDP vitlao macolama po Vukovaru, ni odvrtao plinske boce ... To ne možete prešutjeti, idemo u Vukovar, formiraju se dvije kolone, što sam trebao učiniti, reći, fućkaš to, dok je HDZ na vlasti to je u redu, a kad nije onda se takvi humani zakoni brišu, upozorio je Milanović.

No, zato je naglasio da je njegova Vlada ostavila bolju financijsku situaciju i sve parametre koji su pozitivni te najmanji proračunski deficit u zadnjih pet šest godina. Komentirajući nove ministre, poručio je da nije svejedno tko će biti ministar kulture, da nije svejedno da će ministar branitelja biti čovjek koji je ukrao nečiji diplomski rad. Ako imam filofašiste u vladi koji objavljuju 'za Hrvatsku i Krista protiv komunista', to su pristojni ljudi? To je Hrvatska u Europi, pa ja se protiv toga borim, kazao je Milanović.

Osvrnuvši se na Hasanbegovića zaključio je da su tu rekli sve što su imali o njemu te zapitao čime bi rezultirala rasprava o Hasanbegoviću u Saboru osim nekoliko dana galame o ustašama i partizanima? Sve je jasno, Most ga podržava, podsjetio je te dodao da kada je riječ o Ministarstvu branitelja, mislim da bi ga ovi najradije ukinuli i stavili u neko drugo ministarstvo. Da smo to mi pokušali, napali bi nas da smo ne nenarodna vlast i ne Srbi, nego Židovi. Svaka čast branitelju koji je Hrvatsku branio oružjem, ali Brkić je oteo cijeli rad, to je loš primjer, rugat će mu se cijela nacija. To slabi mog političkog protivnika, ali to slabi i Hrvatsku, poručio je šef SDP-a pa komentirao izjavu predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka kako ima indicije je SDP HDZ-u ukrao nekoliko saborskih mandata.

Kad ne budem u politici, stavit ću si u rezime da sam čovjek koji je pokrao HDZ. ja sam kandidat kojeg se HDZ boji. Karavaso takvo što izjavi u 2016. godini da je SDP pokrao HDZ?, nevjerojatno je i Milanoviću koji je kazao i da želi javno sučeljavanje s Komadinom kao protukandidatom za mjesto šefa u unutrastranačkim izborima u SDP-u.

Zlatku Komadini ne zamjeram ništa i s njim ću moći surađivati kakav god bio ishod izbora u SDP-u, a ne znam u koju je vrstu spina ušao Davor Bernardić, kazao je Milanović dodavši da mu Bernardić nije konkurencija.