predsjednik s dijasporom

Milanović iseljenicima u Kanadi: Hrvatska ne treba vaš novac, ali treba vašu ljubav

17.09.2023 u 21:47

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović susreo se u nedjelju s hrvatskim iseljenicima u Hamiltonu u Kanadi gdje je posjetio Hrvatsku župu Svetog Križa.

„Vaša je procjena i odluka da li se trebate vratiti u Hrvatsku. Naše je srce otvoreno za vaše iskustvo, znanje, pamet, a iznad svega ljubav prema domovini, prema Hrvatskoj i njezinim tradicijama. To je nešto što će uvijek ostati u vama i to se ne može izbrisati. Novca ste dali dovoljno. Hrvatska ne treba vaš novac, ali treba vašu ljubav i treba da ostanete ono što jeste“, poručio je Milanović hrvatskim iseljenicima u Hamiltonu u Kanadi u župi Svetog Križa koja je u nedjelju obilježila 65. obljetnicu djelovanja.

  • +6
Predsjednik Milanović posjetio Hrvatsku župu Svetog Križa u Hamiltonu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

U župi se Predsjednik susreo sa srijemskim biskupom koadjutorom mons. Fabijanom Svalinom - koji je zbog te obljetnice došao u Kanadu - i hrvatskim svećenstvom iz Ontarija te je sa suprugom Sanjom Musić Milanović bio na Svetoj misi. „Ova crkva je sagrađena rukama, novcem, trudom i radom naših ljudi. Ovaj prostor i ova crkva su već 65 godina hrvatski“, rekao je predsjednik Milanović te čestitao svećenstvu i hrvatskim iseljenicima 65. obljetnicu Hrvatske župe Svetog Križa.

Predsjednik je kanadskim Hrvatima rekao kako će ovaj posjet pamtiti kao nešto jako lijepo i toplo, pogotovo što mu je ovo prvi dolazak u Kanadu. “Nakon ovoga idemo dalje na posao da pokušamo od Hrvatske napraviti zemlju u koju ćete se vratiti po intuiciji i osjećaju - ako takvu odluku donesete, jer ona ne smije biti nametnuta -i zemlju na koju ćete, ako se i ne vratite, biti silno ponosni. Ponosni ne samo zato što u nogometu razvaljujemo veće i bogatije, već i zato što će naprosto biti fino, pristojno, mirno i dobro mjesto za život, gdje se poštuje čovjek, poštuje obitelj, gdje svatko ima pravo na svoju privatnost, gdje ljudi imaju dovoljno da mogu uštedjeti, zaraditi i obogatiti se ako u tome vide smisao. Ali, gdje svatko ima pravo tražiti sreću“, zaključio je predsjednik Milanović.

Župa Svetog Križa u Hamiltonu osnovana je 1958. godine i s oko 1.400 registriranih obitelji i hrvatskom zajednicom koja na njezinome području broji preko 14.000 osoba značajan je dio hrvatskog identiteta u Ontariju i ovome dijelu Kanade. Grad Hamilton  je dom druge najveće hrvatske zajednice u Kanadi, nakon Toronta, a Hrvati u Hamiltonu imaju dugu tradiciju jer pored hrvatske župe, djeluje i najstarija aktivna hrvatska organizacija u Kanadi - Hrvatski narodni dom, koji ove godine obilježava 95. obljetnicu.