od UN-a do hrvatske zajednice

Milanović ide na mini-turneju po Kanadi i SAD-u, objavljeno što će sve posjetiti

15.09.2023 u 12:28

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović boravit će ovaj vikend i sljedeći tjedan u radnom posjetu Kanadi i SAd-u gdje će sudjelovati na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, priopćeno je iz Ureda predsjednika

Otvaranje rasprave na Općoj skupštini UN-a je u utorak, 19. rujna, a obraćanje predsjednika Milanovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za srijedu, 20. rujna, napominju u Uredu predsjednika.

Tijekom boravka u New Yorku, Milanović će sudjelovati i na Samitu o ciljevima održivog razvoja - koji se u UN-u održava u ponedjeljak, 18. rujna i na kojemu će se raspravljati o jačanju aktivnosti ključnih tranzicija radi ubrzavanja napretka prema ciljevima održivog razvoja. Boravak u New Yorku Milanović će iskoristiti i za susret s članovima hrvatske zajednice i to na svečanom prijemu koji organiziraju Veleposlanstvo RH u SAD-u i Generalni konzulat u New Yorku.

Prije New Yorka, predsjednik Milanović će boraviti dva dana u Kanadi, u provinciji Ontario, gdje će obići članove hrvatske zajednice i institucije koje okupljaju kanadske Hrvate. Posjetit će osnovnu školu „San Sebastian“ u Mississaugi, Hrvatsko franjevačko središte „Kraljica mira“ u Norvalu te Hrvatsku župu svetog Križa u Hamiltonu.

U Burlingtonu će razgovarati s hrvatskim gospodarstvenicima iz Kanade te sudjelovati na svečanom prijemu za hrvatsku zajednicu koji organiziraju Veleposlanstvo RH u Kanadi i Generalni konzulat u Mississaugi. Planiran je i radni sastanak predsjednika Milanovića s premijerom Ontarija Dougom Fordom.

Nakon sudjelovanja na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, predsjednik Milanović će posjetiti i Hrvate koji žive u New Orleansu i okolici, na jugu SAD-a. Središnje događanje tijekom boravka predsjednika Milanovića u New Orleansu bit će svečano otvaranje novog Hrvatskog centra u Belle Chasseu kojemu će prisustvovati i guverner američke savezne države Louisiane Billy Nungesser. Milanović će posjetiti i grad Biloxy gdje će se sastati s gradonačelnikom Andrewom Gilichem, jedinim gradonačelnikom u SAD-u koji je Hrvat i koji će organizirati susret predsjednika Milanovića s hrvatskom zajednicom koja živi u tom dijelu SAD-a.

  • +2
Press konferencija Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Uz Milanovića u radnom posjetu Kanadi i SAD-u boravit će i njegova supruga prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović koja će, uz ostale aktivnosti, u utorak, 19. rujna u New Yorku u UN-u sudjelovati na skupu koji zajednički organiziraju Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije za Europu i Vlada Kraljevine Norveške. Sanja Musić Milanović govorit će na panel raspravi pod nazivom „Težnja prema blagostanju, jednakosti i zdravim društvima kroz održive fiskalne politike“.

U izaslanstvu predsjednika Milanovića bit će i predstojnik Ureda Predsjednika Republike Orsat Miljenić te savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.