HVALI SE 'PROGRAMOM PLUS'

Milanović: I Britanija i Kanada imaju liste čekanja

26.02.2015 u 10:31

Bionic
Reading

Iako je projekt Ministarstva Program plus startao prije samo dva tjedna, već pokazuje dobre rezultate. Njima se na početku sjednice Vlade pohvalio i premijer Zoran Milanović rekavši da je u dva tjedna s lista čekanja zahvaljujući ovom projektu skinuto 8.000 pacijenata

Govoreći o novom projektu Ministarstva zdravlja Program plus, Milanović je kazao da problem s listama čekanja nema samo Hrvatska, nego da problem imaju i Velika Britanija i Kanada.

'U dva tjedna Programa plus s liste čekanja skinuto je 8.000 pacijenata. Osnovni je cilj tog projekta, ne samo briga za građane, nego je i dokaz da se uz dobru organizaciju mogu stvari rješavati i da aparati mogu biti korišteni. Zašto da budu pokriveni i da ih pokriva prašina? Za to su potrebni liječnici i sestre koje za to moraju biti plaćeni', kazao je Milanović te čestitao Dan liječnika.

Podsjetimo, projekt Program plus provodi se u 33 bolnička centra u Hrvatskoj. Od pet hrvatskih KBC-ova, u prvom tjednu provedbe uvjerljivo je najbolji bio riječki KBC u kojemu je obrađeno gotovo dvostruko više pacijenata nego u osječkom (297) i splitskom KBC-u (258).

Među općim bolnicama prednjačile su Pula s 284 pregledana pacijenta i Zadar sa 188, dok su najslabiji podaci u Gospiću gdje ih je obrađeno svega osam.

U sklopu akcije dijagnostičke i operacijske zahvate, na koje se najdulje čeka, ubuduće se može obavljati u poslijepodnevnim satima srijedom i subotom prijepodne.

Ministarstvo je bolničkim upravama prepustilo da same odaberu desetak dijagnostičkih postupaka, prvih kontrolnih pregleda ili operacija za jednodnevnu bolnicu, za koje imaju najduže liste čekanja i u skladu s tim organiziraju dodatne termine.