SRPSKE STRANKE NA OPĆIM LISTAMA

Milanović HDZ-ovim prijedlogom rješava srpsko pitanje

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 20.08.2012 16:00
  • Objavljeno 20.08.2012 u 13:01
Milorad Pupovac i Zoran Milanović

Milorad Pupovac i Zoran Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Milanovićeva vlada, doznajemo iz izvora bliskog Ministarstvu uprave, spremna je oživjeti ideju bivše HDZ-ove vlade prema kojoj bi stranke koje zastupaju srpsku manjinu izlazile na parlamentarne izbore na općim, a ne manjinskim listama. To bi značilo da broj zastupnika srpske manjine u Saboru više ne bi bio ograničen na tri mandata

Ustavni sud je u srpnju 2011. godine odbacio prijedlog HDZ-ove vlade da sve manjine koje su zastupljene s više od 1,5 posto građana (a to su zasad samo Srbi s oko 4,3 posto, prema popisu stanovništva iz 2001. godine) sa svojim političkim strankama izađu na izbore na općim, a ne manjinskim listama. Ustavni suci su, naime, u tom prijedlogu prepoznali diskriminaciju u odnosu na ostale manjine, jer je HDZ najvećoj srpskoj stranci SDSS-u obećao i minimum od tri zastupnička mandata.

Nakon što je Ivo Josipović prošloga tjednaprozvao čelnika Srpskog nacionalnog vijeća Milorada Pupovca zbog 'monopola na srpski politički korpus u Hrvatskoj' i 'reketarenja svake hrvatske vlade', ponovno se nametnulo pitanje uređenja izbornog sustava najveće nacionalne manjine u Hrvatskoj.

U razgovoru s visokim izvorom iz Vlade doznajemo da su čelnici Kukuriku stranaka (SDP, HNS, IDS, HSU) skloni za sljedeće parlamentarne izbore otvoriti srpskoj manjini cjelokupno hrvatsko 'političko igralište', samo bez garancije od najmanje tri mandata u Saboru stranci koja osvoji najviše glasova.

'To je tema koju je sada ponovno otvorio Siniša Tatalović (savjetnik predsjednika Ive Josipovića, op.a.), a bit će aktualna za Vladu tek za dvije ili tri godine', tvrdi naš izvor iz Ministarstva uprave. Kao najjači argument za omogućavanje srpskim strankama da se natječu na općim listama na parlamentarnim izborima, u Vladi ističu činjenicu da se građani srpske nacionalnosti osjećaju nelagodno, ili čak ugroženo, kada se na biračkom mjestu, odabiranjem srpske liste, javno nacionalno izjašnjavaju.

'Mislimo da moramo omogućiti građanima srpske nacionalnosti da izlaze na izbore bez grča u želucu, ali ono HDZ-ovo rješenje je bilo loše. Protivili smo mu se zbog obračuna mandata za najjaču srpsku stranku jer joj se obećavalo najmanje tri mandata. Mi ćemo ponuditi to da obračun mandata za sve srpske stranke bude proporcionalan, a ne premijski. Naime, presudom Ustavnog suda nije osporena činjenica da srpske stranke mogu biti na općem listiću, nego da ne mogu imati tri zagarantirana mandata', pojašnjava naš izvor i dodaje da je odluka zapravo na srpskoj manjini:

'Što se nas tiče, može ostati i ovako kako je do sada, nećemo to lomiti preko koljena, ali ako SDSS bude htio sporazum na tragu onoga s prošlom vladom, ali malo dorađen i pravedniji, onda se možemo dogovoriti da njihove stranke izlaze i na općoj listi.'

Izvor iz Ministarstva djelomično podržava stav Ive Josipovićai kaže da će veća konkurencija stranaka srpske manjine biti korisna: 'Oni bi se tada za svoje birače morali boriti isto kao i mi. Uostalom, već je na prošlim izborima čak tri četvrtine birača srpske nacionalnosti biralo građanske stranke, dok je tek oko 25 posto Srba u Hrvatskoj izabralo stranku s manjinske liste. Kada bi se zadržao dosadašnji trend, srpske stranke bi na sljedećim izborima dobile dva do četiri mandata, no to nitko ne može predvidjeti.'

Zastupnicima srpske manjine u Saboru - SDSS-u - taj je prijedlog spomenut prilikom sastanka u vrijeme formiranja Kukuriku vlade, a oni mu se, prema tvrdnjama izvora iz Vlade, nisu protivili.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac potvrdio je da s Kukuriku vladom o ovoj temi razgovaraju od prvog dana mandata: 'Suglasni smo u otklanjanju svih onih negativnosti koje su primjećene u postupku biranja predstavnika ili zastupnika nacionalnih manjina, a to se prije svega odnosi na pitanje segregacije na biračkom mjestu i narušavanju tajnosti biračkog postupka.'

Pupovac kaže da im je cilj pronaći rješenje koje bi za birače bilo bolje nego ovo do sada: 'Ako idemo za time da se izdigne izjašnjavanje na biračkom mjestu i da se ne rade posebni birački popisi, onda je za velike manjine kao što je srpska, osiguravanje manjinskog mandata posredstvom općih listića - mogući način. Samo treba vidjeti kako se ti mandati izračunavaju. Hoće li princip izračuna biti većinski ili neki drugi, još ne znamo. Kakav god bio, neće tu biti samo zbog jedne stranke' - rekao je Pupovac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi