ĆIRILICOM PROTIV VLASTI

Milanović danas neće u Vukovar, a kad će, ne zna se

11.10.2013 u 16:24

Bionic
Reading

Vođe prosvjeda protiv ćirilice odbile su poziv premijera Zorana Milanovića da se danas sastanu u Banskim dvorima i rekle da vladajući trebaju doći u Vukovar. Premijer Zoran Milanović, kažu u njegovom Uredu za odnose s javnošću, neće prihvatiti njihov prijedlog

Tomislav Josić, čelnik Stožera za obranu Vukovara, kako se nazvao prosvjednički pokret protiv ćirilice, tvrdi da je spreman na dijalog, ali kaže da nije zadovoljan načinom na koji je premijer pozvao na razgovore (tvrdi - putem medija), pa je zato pozvao premijera da on danas dođe u Vukovar.

Umjesto o ćirilici, premijer danas razgovara o nogometu

Kako ga u Banskim dvorima nisu posjetili prosvjednici, Milanović danas ima slobodan raspored sastanaka pa je našao vremena za razgovor s belgijskim premijerom Elijom di Rupom koji je u privatnom posjetu Hrvatskoj.

'Hrvatski je premijer proveo sat vremena u srdačnom razgovoru s predsjednikom Vlade Kraljevine Belgije. Razgovarali su o aktualnim pitanjima koja zaokupljaju Europsku uniju, a neizbježno su se dotakli i današnje nogometne utakmice Hrvatska - Belgija', navodi se u priopćenju Vlade.

U Uredu za odnose s javnošću Vlade kažu nam da Milanović neće ići u Vukovar: 'Mi smo njih pozvali u Vladu, oni su odbili. Mi sigurno danas ne idemo u Vukovar i to je sve što možemo reći.'

Prosvjedi zbog postavljanja službenih natpisa s latinicom i ćirilicom na državne institucije u Vukovaru traju više od mjesec dana i ne vidi im se kraja. Koliko god predstavnici vlasti govorili da će inzistirati na poštivanju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i odredbi o dvojezičnosti (koje je donijela HDZ-ova vlada 2009. godine, op. a.), toliko prosvjednici prijete novim razbijanjima ploča. Razbijački pokret protiv ćirilice širi se i u druge, nekoć mirne multietničke sredine, poput Udbine, gdje su pod okriljem noći razbijene četiri dvojezične ploče.

Razumno rješenje se ne nazire, pa tako jedini način ostaje stražariti kraj novih ploča i opirati se prijetnjama prosvjednika koji svojim porukama dižu tenzije i nacionalne strasti u gradu koji je na tome već previše propatio.

Možda je vrijeme da Milanović razmisli o popuštanju napetosti i kao premijer posjeti Vukovar te o ovom problemu koji paralizira normalan život u gradu porazgovara sa svima s kojima je potrebno. Uostalom, jučer je sa sjednice Vlade poručio kako želi razgovarati s Vukovarcima i čuti njihovo mišljenje. Zašto im ne bi po milijun i prvi put, licem u lice, objasnio zašto se moraju poštovati svi zakoni, pa tako i Ustavni zakona o pravima nacionalnih manjina?