izjava u sisku

[FOTO/VIDEO] Milanović: Banke su kao vatra - dobar su sluga, ali grozan gospodar. Ne smije im se dati da se osile

01.09.2021 u 12:12

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjeluje u srijedu na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 120. brigade Hrvatske vojske 'Ban Toma Bakač' Sisak u bivšoj vojarni Barutana. Nakon toga dao je izjavu za medije

Milanović je u izjavi novinarima govorio o obnovi Banovine. 'Ne mislim da je vrijeme za ostavku. Ali počelo je otkucavati vrijeme da ‘grabimo’ taj novac. Taj novac je jedini kriterij po kojemu ja mjerim hrvatski život u Europskoj uniji. Vrijeme je počelo jučer. Mislim da još uvijek ima vremena da se riješi, ali treba siline, treba ići jače', kazao je.

'Ima vremena i to se može još riješiti. Ali treba tu siline i bageraškog pristupa. To ne može biti tretirano kao povijesna jezgra Zagreba, to treba jače', poručio je o spornoj obnovi.

Govorio je i o imenovanju novog šefa Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. 'Istjecao je mandat Maji Čavlović, ona nije došla iz sustava. Moj pristup je da bi se ljude trebalo redovno rotirati. Čavlović je mlada osoba i što se mene tiče, ići će u diplomaciju, na neko mjesto šefa misije. Franjić dolazi iz sustava, osobno ga ne znam, ali poznaju ga moji najbliži suradnici. To mjesto je dosta osjetljivo i osoba na tom mjestu nije puno vidljiva, ali može napraviti puno štete', kazao je.

Naglasio je da pitanje prešutnog prekoračenja i banaka nije slično pitanju 'švicaraca'. 'Ako je netko stao bankama na žulj, onda sam to ja. Banke su kao vatra - dobar su sluga, ali grozan gospodar. Ne smije im se dati da se osile. Banke u posljednje vrijeme rade s malom marginom, banke moraju imati zaradu. Regulatori moraju voditi računa o tome da se banke ne otmu kontroli, ali i da zarađuju', dodao je.

'Američke i azijske banke imaju puno širi spektar naplaćivanja. Kad sam ja uzimao stambeni kredit, moja kamata je bila šest posto, a neki iz HDZ-a imali su tri posto. A danas neki imaju dva i pol posto. S bankama treba biti partner, ali da se zna tko je glavni – to je vlast. Banke nisu vlast, čak ni centralne banke nisu vlast. Zna se koga biraju građani', rekao je Milanović.

  • +9
Predsjednik Milanović na 30. godišnjici 120. bigade "Ban Toma Bakač" Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Dodao je da će on ići na sastanak s UN-om. 'Niti se premijer tu gurao, tko god od nas išao, isto je', poručuje.

Osvrnuo se na izbor predsjednika Vrhovnog suda rekavši da u procesu izbora 'ima malo politike da predsjednici ne bi sami upravljali'. 'Ako većina u Saboru to želi, neka to naprave, ali to će morati objasniti javnosti. Dobronića još nisu oblatili u javnosti', rekao je.

Na ponovno pitanje jesu li se poboljšali odnosi s premijerom, Milanović je odgovorio: 'Zemlja treba ići naprijed, moramo se razvijati. Nisam ušao u ovo da bih se natezao s Plenkovićem ili bilo kim trećim.'

Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Milanović je još jednom komentirao epidemiološku situaciju i mjere. 'Što je cilj? Je li cilj potpuno iskorijeniti virus ili što je cilj, ako je cilj potpuno ga iskorijeniti, onda je to nemoguće. Ako je cilj natjerati ljude koji se nisu cijepili da se cijepe, to je moguće. Koji je cilj? Ne možemo stalno - maska, ne maska. Vidim svaki dan da u Vladi svi cijepljeni nose maske. Zašto? Pa ako sam se cijepio, poruka je: 'Cijepi se i ti pa nećeš morati nositi masku.' Ovo je kao muhe bez glave', poručio je Milanović.