PRVA SUŠTINSKA KRITIKA

Milanović: Ako smo spriječili građane da uživaju u svojoj privatnoj imovini, o tome je trebao odlučiti Sabor

28.03.2020 u 14:36

Bionic
Reading

Po prvi put u svom mandatu, predsjednik Zoran Milanović suštinski se usprotivio politici Vlade premijera Andreja Plenkovića. Konkretno, zasmetalo ga je što je u odluci o ograničavanju pojedinih ljudskih prava povodom epidemije koronavirusa preskočen Hrvatski sabor

'Ako smo ograničili slobodu kretanja, a jesmo na temelju mjesta prebivališta, i na taj način ograničili građanima da uživaju u svom privatnom vlasništvu, onda je to odluka koju treba donijeti Hrvatski sabor i to dvotrećinskom većinom', rekao je Milanović.

Sabor, istaknuo je Milanović, ako fizički ili biološki nije spriječen da se sastaje, u svakom trenutku mora i može raditi. 'Tu nema mjesta za predsjednika Republike, za mene, ne vidim taj prostor u ovom niti nekom sljedećem trenutku', kazao je predsjednik nakon obilaska Medicinskog i Pravnog fakulteta koji su stradali u potresu.

  • +15
Zagreb: Predsjednik Zoran Milanović obišao oštećene objekte Medicinskog fakulteta Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

'Dok Sabor funkcionira, nema nikakve potrebe za bilo kakvim duetom premijer-predsjednik', naglasio je Milanović upitan o aktiviranju članka 17. Ustava.

Istaknuo je kako situaciju oko epidemije koronavirusa nitko prije par mjeseci nije mogao predvidjeti te da je zato prihvatljivo ograničavanje ljudskih prava i sloboda, ali uz točno preciziranje i poštivanje elementarne procedure. Uvjeren je da bi Sabor dvotrećinskom većinom dao odobrenje i da se u sljedećih mjesec ili dva neka prava ograniče.

  • +22
Andrej Plenković obišao Krapinsko Zagorsku županiju koja je bila pogođena potresom Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković komentirao je, u jutrošnjem obilasku Zagorja, kritike na račun ograničavanja ljudskih prava, napominjući da je izmijenjen Zakon o civilnoj zaštiti i da Nacionalni stožer civilne zaštite donosi odluke temeljem tog Zakona i 'pogibelji koja nam prijeti'.

>>> Plenković obišao razrušeno Zagorje, najavio drugi paket mjera zbog koronavirusa

'Ovo su posebne okolnosti koje zahtijevaju posebne mjere. Sve što Hrvatska radi, rade i sve druge zemlje. Najvažnija nam je sigurnost naših građana. Dijalog sa Saborom je dobar, razgovori se vode, ne vidim razlog da se donese bilo kakve druge odluke', rekao je Plenković, dodajući da misli da se u ovim okolnostima sve poduzima baš onako kako i treba.